Mainos

3D vyöryy valkokankaille jouluna

Joulua juhlitaan Suomen elokuvateattereissa kolmiulotteisesti. Sesongin ykköselokuvaa Avatarta katsotaan 3D-laseilla muun muassa Bio Vuoksessa Imatralla.

3D:n on vallannut Suomen elokuvakankaita tänä vuonna kiihtyvällä tahdilla. Jouluun mennessä tekniikka on valmiina noin viidessäkymmenessä elokuvasalissa eri puolilla Suomea. Pohjoisimmat salit löytyvät Oulusta ja uusimmat Imatralta, Tammisaaresta ja Porista.

2D:kin parempi digitaalisena

Digitekniikan hankkimiseen ovat innostaneet paitsi joulun hittielokuvaksi povattu James CameroninAvatar myös Suomen Elokuvasääntiön myöntämä tuki. Sen ansiosta esimerkiksi imatralaisen Bio Vuoksen pitäjällä on ollut mahdollisuus satsaukseen.

– ”Kolmevitosta” ei ole näytetty meillä enää pariin viikkoon, elokuvateatteriyrittäjä Jani Hjerppe naurahtaa.

Hjerppe kehuu, että myös ”tavalliset” elokuvat näyttävät digitaalisina paremmilta.

– Eron huomaa selvästi. Kuva on paljon terävämpi ja värit ovat kirkkaammat.

Hintava mutta välttämätön hankinta

Uuden tekniikan hankkiminen on ollut Jani Hjerppen mielestä lähes välttämätöntä.

– Meillä alkoi olla jo syksyllä ongelma, että ei ollut mitä esittää, koska emme saaneet oikein uusia ensi-iltoja. Nyt meillä on paremmat mahdollisuudet saada esityksiä, ja toki 3D tuo omat lisäetunsa.

Hjerppe kiittelee säätiön kädenojennusta.

– Kun aluksi haaveilimme digitekniikasta, luulimme, että meidän kokoisella teatterilla ei ole mahdollisuuksia hankkia sitä koskaan. Mutta kun tänä vuonna annettiin vielä lisätukea hankintaa varten, meillekin tuli mahdollisuus ja iskimme siihen kiinni heti.

3D-tekniikan hankkiminen yksittäiseen teatteriin maksaa noin sata tuhatta euroa. Elokuvasäätiön tuki on 50–70 prosentin luokkaa hankintahinnasta. Hjerppe arvelee, että kaiken kaikkiaan tekniikka maksaa itsensä takaisin kolmessa–viidessä vuodessa. Hintaa hankitaan kalliimmilla lipun hinnoilla. Esimerkiksi Bio Vuoksi laskuttaa 3D-näytöksistään pari–kolme euroa enemmän kuin tavallisen elokuvan näytöksestä.

Onko tulevaisuuden elokuva kolmiulotteinen?

Finnkinon ohjelmistopäällikkö Toni Lähteinen ennustaa, että parinkymmenen vuoden päästä lähes kaikki elokuvat katsotaan kolmiulotteisina.

– Tarvitaan vielä muutamia uusia 3D-onnistumisia, ennen kuin näin tapahtuu, mutta ne edesauttavat tekniikan etenemistä. Uskon, että kymmenen–kahdenkymmenen vuoden päästä 3D tulee olemaan vallalla oleva tekniikka.

– Toisaalta uskon, että 2D-elokuvat pysyvät siinä rinnalla, samoin kuin tehdään mustavalkoelokuvia muutama vuodessa tyylikeinona. Murros tapahtuu hiljakseen.

Bio Vuoksen Jani Hjerppekin uskoo, että 3D-on tullut jäädäkseen, mutta epäilee, tuoko se mitään uutta perinteisiin aikuisten elokuviin.

– Mietin itse sitä, että jos vaikka Täällä Pohjantähden alla olisi 3D:nä, toisiko se mitään lisää siihen. Tuntuu, että ei hirveästi. Tällä hetkellä sillä haetaan lisäsyvyyttä ja se on parhaimmillaan tietyn genren elokuvissa, kuten lasten animaatiossa ja scifissä.

Eroon laseista

Nykyinen 3D-tekniikka vaatii käyttäjältään erikoislasit kolmiulotteisen kuvan välittämiseen. Suurelle osalle katsojista niiden käyttö ei Lähteisen mukaan tuota ongelmia, mutta kaikki eivät pysty käyttämään niitä kovin hyvin.

Tärkeää hänen mukaansa onkin saada esitystekniikka sellaiseksi, että elokuvia voidaan katsoa vaivattomasti ja mukavasti ilman laseja.

– Sellaista on käsittääkseni jo olemassa, mutta ei vielä kaupallisessa käytössä teattereissa. Kun se on kunnossa, 3D:stä tulee suhteellisen pian vallalla oleva tapa.

”Katsojat haltioissaan”

Toni Lähteisen mukaan 3D-elokuvista tulleet katsojakommentit ovat olleet ”99-prosenttisesti kiittäviä”.

– Kehuja on tullut ja ihmiset ovat olleet niistä innostuneita erittäin voittopuolisesti, monet jopa haltioissaan.

Jani Hjerppe on ihastunut ainakin Avattareen.

– Se vaikuttaa todella hienolta ja uskon, että se on jotain sellaista, mitä ei ole kukaan vielä koskaan ennen nähnyt.

Lue myös: .

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.