29.4.2002 Couscous, hummus, oliiveja ja pitaleipää

pala purjoa
1 keltainen paprika
2 tomaattia
0,5 kurkku
2 rkl oliiviöljyä
2 dl vettä
2 dl couscous suurimoita
0,5 dl sitruunamehua
0,5-1 tl suolaa
rouhittua mustapippuria
n. 1 dl hienonnettuja yrttejä
(esim. korianteria, persiljaa, minttua)
(ruskistettuja ja maustettuja lampaan ulkofileepaloja / broileripaloja)
1. Leikkaa purjo, paprika, tomaatit ja kurkku pieniksi kuutioiksi.
2. Kuumenna öljy kattilassa ja kuullota hetki purjoa ja paprikaa. Lisää vesi. Veden kiehuessa lisää couscous ja poista kattila välittömästi liedeltä. Anna suurimoiden turvota jäähtyvässä nesteessä muutaman minuutin ajan.
3. Sekoita couscous irtonaiseksi. Lisää tomaatti- ja kurkkukuutiot, sitruunamehu, suola, pippuri ja tuoreet hienonnetut yrtit.

Voita tarjoa couscousin kylmänä, haaleana tai lämpimänä salaatin tai lisäkkeen tapaan. Couscousiin voi lisätä kypsennettyä lihaa tai kanaa tai tarjoa se erikseen esimerkiksi grillattujen lammasvartaiden kanssa.

Hummus, kikhernetahna

2 dl kikherneitä
3 rkl tahinia
(seesaminsiementahna)
1 valkosipulin kynsi
2 rkl oliiviöljyä
sitruunamehua
suolaa, mustapippuria
(oliiviöljyä ohentamiseen)
oliiviöljyä ja paprikajauhetta koristeluun

1. Liota kikherneitä kylmässä vedessä 6-8 tuntia.
2. Kaada vesi pois ja keitä runsaassa vedessä 1-1,5 tuntia. Valuta herneet lävikössä ja jäähdytä.
3. Soseuta tehosekoittimessa tasaiseksi kypsät herneet, tahini, valkosipulin kynsi ja oliiviöljy.
4. Mausta tahna sitruunamehulla, suolalla ja mustapippurilla. Ohenna tarvittaessa oliiviöljyllä.
5. Lusikoi tahna kulhoon, koristele paprikajauheella ja pirskota päälle hieman oliiviöljyä. Tarjoa hummustahna pita-leipien tai tuoreen vaalean leivän kanssa.

Valkosipulimarinoidut oliivit


1 prk kreikkalaisia mustia oliiveja
3-6 valkosipulin kynttä
n. 1 dl hienonnettuja yrttejä (esim.basilikaa, persiljaa, timjami)
1-2 rkl sitruunamehua
0,5 -1 dl öljyä

1. Hienonna valkosipulit ja yrtit. Sekoita valutettujen oliivien joukkoon.
2. Kaada päälle sitruunamehu ja oliiviöljy. Sekoita.
3. Anna marinoitua yön yli jääkaapissa.

Pitaleivät

3 dl vettä
25 g hiivaa
1/2 tl suolaa
1 tl sokeria
n. 7 dl vehnäjauhoja
2 rkl öljyä

1. Liuota hiiva kädenlämpöisen veteen. Lisää suola, sokeri ja vehnäjauhot. Alusta taikina tasaiseksi ja kimmoisaksi. Lisää öljy alustamisen loppuvaiheessa.
2. Kohota leivinliinalla peitettyinä noin 30 minuuttia.
3. Jaa kohonnut taikina 12 osaan, pyörittele ne palloiksi ja kauli jauhotetulla pöydällä ohuiksi leipäsiksi (halkaisija n. 13 cm).
4. Kohota leipiä liinan alla n. 30 minuuttia.
5. Paista 250 C:ssa uunin ylätasossa noin 7 minuuttia. Jäähdytä leivinliinan alla.

Lue myös:

    Uusimmat