28.8.2003 Ranskan grilliherkkuja

Ohjelmassa vieraillaan Maarit ja Matti Anderzénin Ranskan talossa ja grillataan ikitammen alla ranskalaista karitsaa ja kasviksia.

Grillatut kasvislastut

kiinteitä kesäkurpitsoja (pieniä ja erivärisiä)
munakoisoa

1. Leikkaa mandoliinilla, juustohöylällä tai terävävällä veitsellä kesäkurpitsoista ja munakoisosta lastumaisia 1-2 mm:n viipaleita (pitkittäin).
2. "Heittele" viipaleet grilliin ja käännä nopeasti, etteivät ne pala. Voit paahtaa viipaleet myös parilalla tai kuumalla valutrautapannulla. Tarjoa alkuruuaksi esim. erikoismakkaran tai kinkun ja salaatin sekä oliivien kanssa.

Grillatut tomaatit

1-2 tomaattia/ruokailija
oliiviöljyä
leivänmuruja
valkosipulia
mustapippuria
(parmesaaniraastetta)

1. Valitse tomaatteja, jotka eivät ole aivan kypsiä. Leikkaa ne puoliksi. Pirskota pinnalle vähän öljyä ja silputtua tai puristettua valkosipulia. Rouhaise päälle mustapippuria myllystä ja ripottele pinnalle leivänmuruja ja halutessasi vähän parmesaaniraastetta.
2. Grillaa miedohkossa lämmössä kunnes tomattit kuumenevat. Tarjoa alkupalana tai lisäkkeeksi.

Grillatut karitsan/lampaan pihvit paistista

150-200 g parin cm:n (poikittain leikattuja) lampaanpaistiviipaleita tai lampaankyljyksiä/ruokailija
tuoretta rosmariinia
suolaa
oliiviöljyä

1. Pidä lihoja huoneenlämmössä 1/2 -1 tuntia ennen grillausta.
2. Sivele lihan pinta öljyllä ja ja grillaa kohtalaisella lämmöllä 2-4 minuuttia molemmilta puolilta.
3. Mausta kääntämisen jälkeen rosmariininlehdillä ja suolalla. Tarjoa heti kuumina.

Grillatut perunaviipaleet

1-3 perunaa/ruokailija
öljyä
timjamia
merisuolaa

1. Pese perunat hyvin. Leikkaa ne 0,5 -1 cm:n viipaleiksi pitkittäin. Nosta viipaleet kulhoon ja lorauta sekaan vähän öljyä. Pyörittele niin että kaikki viipaleet saavat pintaansa vähän öljyä.
2. Lado perunat halsterille ja sulje tiiviisti. Grillaa välillä varovasti kääntäen. Mausta kääntämisen jälkeen tuoreella timjamilla ja suolalla.

Grillattu parsakaali

isoja kiinteitä parsakaaleja
(öljyä)
ripaus suolaa

1. Huuhdo parsakaali hyvin ja kuori tai revi kantaosasta pintakuori pois.
2. Kypsennä parsakaali höyrykattilassa tai mikrossa kovan kypsäksi. Jäähdytä välittömästi kylmän juoksevan veden alla, jotta väri säilyy kauniina.
3. Leikkaa kaali 1,5 - 2 cm:n viipaleiksi. Irtoilevat nuput voit käyttää myöhemmin esim. salaattiin tai piirakkaan.
4. Nosta öljyllä sipaistut "parsakaaliviipalet" grilliin ritilälle tai parilalle ja grillaa muutama minuutti molemmin puolin.


Lue myös:

    Uusimmat