Mainos

26-vuotiaana aivoinfarktin saanut: ”Kuka tahansa voi sairastua missä iässä tahansa”

Vakavat oireet paljastuivat synnynnäiseksi sairaudeksi. Nyt mies joutuu opettelemaan elämäänsä uudelleen. 

Aivoinfarkti on asia, joka mielletään usein vanhojen ihmisten huoleksi. Näin ajatteli myös 26-vuotias Joe Bowes, kunnes hänet kiidätettiin sairaalaan kyseisen sairauden vuoksi. Nyt mies toivoo, että ihmiset osaisivat tunnistaa sairauden oireet itsessään ajoissa. 

– Voit saada infarktin parikymppisenä samaan tapaan kuin voit saada sen kuusikymppisenä. Vanhoilla ihmisillä on infarkteja, nuorilla ihmisillä on infarkteja ja vauvoilla on infarkteja, mies muistuttaa.

Paljastivat synnynnäisen sairauden

Päivä, joka muutti miehen elämän hetkessä, oli ollut täysin tavallinen sunnuntaiaamu. Yhtäkkiä Bowesin näkö oli alkanut heikentyä ja pian mukaan oli tullut myös kovaa päänsärkyä. Mies kuvailee kokemaansa päänsärkyä samanlaiseksi tunteeksi, kuin joku olisi kaatanut sulatettua metallia hänen päälleen. Vakavista oireista huolimatta miehelle ei tullut mieleenkään, että hän voisi kärsiä aivoinfarktista.

Sen jälkeen, kun Bowes ei pystynyt enää liikuttamaan oikeaa jalkaansa, hänen vaimonsa päätti soittaa hätäkeskukseen. Vakavista oireista huolimatta hätäkeskus oli kuitenkin tullut siihen tulokseen, että mies ei tarvitsisi ambulanssia.

AVM eli Arteriovenöösi malformaatio

on synnynnäinen verisuoniepämuodostuma, jossa valtimon ja laskimon välillä ei ole normaalia hiussuoniverkostoa. Tästä johtuen valtimoveri pääsee siirtymään suoraan laskimopuolelle tavallista suuremmalla paineella. Laskimot ovat suonenseinämältään heikompia kuin valtimot ja saattavat yhtäkkiä revetä niihin kohdistuneen korkean virtauspaineen vuoksi.

Lähde: HUS

Hätäkeskuksen päätöksestä huolimatta vaimo päätti kuitenkin taluttaa heikosti kävelevän miehensä taksiin ja ajaa sairaalaan. Sairaalassa mies vietiin kiireesti tehohoitoon ja hänen todettiin kärsivän synnynnäisen verisuoniepämuodostuman (AVM) aiheuttamasta aivoinfarktista.

Infarkti oli ehtinyt tuhoa kokonaan aivojen osan, joka hallitsee hänen kehonsa oikean puolen liikkeitä.

– Se osa aivoistani on kuollut lopullisesti, Bowes kertoo.

Fyysinen ja henkinen kunto koetuksella

Seuraavat viikot Bowes vietti sairaalassa, jossa käynnistettiin myös hänen kuntoutuksensa. Mies joutui opettelemaan monet perusasiat, kuten kävelyn ja kirjoittamisen uudelleen. Vaikka Bowes on toipunut kohtauksesta hyvin, hänen liikkumisensa on edelleen jäykkää, ja hänen kehonsa oikea puoli väsyy vasenta helpommin.

– Olen äärimmäisen onnellinen, että toivuin, kaikille ei käy niin, Bowes toteaa.

Synnynnäisen sairauden ilmitulo on ollut miehelle rankka paikka niin fyysisesti kuin henkisestikin. Ennen kohtausta sairaus ei ollut oireillut millään tavoin. Nykyisin mies joutuu käymään puolen puolen välein aivokuvauksessa mahdollisten vuotojen varalta.

– Minulle pahinta tässä on kuitenkin henkinen puoli. Joka kerta kun saan päänsärkyä, ajattelen sen tapahtuvan uudelleen. On henkisesti hankala tulla itsensä kanssa toimeen tietäen, että päässäsi on asia, joka voi tappaa sinut minä hetkenä hyvänsä.

Omaan kokemukseensa perustaen miehellä on yksi neuvo, jonka hän haluaa aivan kaikkien tiedostavan.

– Ainoa neuvo, jonka haluan antaa on, että älä koskaan anna kenenkään kertoa sinulle, että olet liian nuori saamaan aivoinfarktin. Fakta on, että aivoinfarkti voi iskeä kenelle tahansa, mihin aikaan tahansa ja missä iässä tahansa, Bowes toteaa.

Lähde: Metro

***

2:53

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.