24.11.2003 Savuporo-leipäjuustosalaatti, mätiherkku ja punajuurimousse

20 kpl punaisia kirsikkatomaatteja
3 omenaa
150 g savuporoa
250 g leipäjuustoa
1/2 purjosipuli
n. 1 1/2 kerää rapeaa keräsalaattia
1 1/2 dl karpaloita
sitruunapippuria
1 1/2 rkl tuoretta kirveliä tai basilikaa

kastike:

rypsiöljy - viinietikkakastike

1. Suikaloi omenat, savuporo, leipäjuusto ja keräsalaatti.
2. Viipaloi purjo ohuiksi renkaiksi.
3. Sekoita salaattiainekset keskenään, mausta ja lisää kastiketta sen verran, että salaatti kostuu ja maustuu.
4. Laita salaatti tarjolle ja ripottele päälle karpaloita.

Mätiherkku

5 liivatelehteä
1/2 sitruunan mehu
2 tlk (200 g) kermaviiliä
2-3 keitettyä munaa
1 pieni sipuli
200 g kirjolohen-, muikun-, siian- tai silakanmätiä
hienonnettua tilliä ja ruohosipulia
ripaus suolaa ja valkopippuria

1. Pane liivatelehdet kylmään veteen noin viideksi minuutiksi.
2. Lisää kermaviilin joukkoon hienonnetut munat ja sipuli, mäti sekä mausteet. Maistele ja lisää suolaa tarpeen mukaan.
3. Puserra liivatelehdistä vesi pois ja liuota ne kuumennettuun sitruunamehuun. Lisää liivate ohuena nauhana muiden aineiden joukkoon.
4. Kaada seos pieniin annosvuokiin tai yhteen suurempaan vuokaan ja anna hyytyä jääkaapissa seuraavaan päivään.
5. Kasta vuoka hetkeksi kuumaan veteen ja kumoa hyytelö tarjolle. Tarjoa keitettyjen perunoiden, paahdetun ruisleivän ja salaatin kanssa.

Punajuurimousse

5 liivatetta
300 g etikkapunajuuria
1 iso omena
1 keskikokoinen purjo
1 prk (200 g) raejuustoa
2 dl majoneesia
1 dl etikkapunajuurilientä
2 rkl sokeria
suolaa ja valkopippuria

1. Pane liivatteet pehmenemään kylmään veteen.
2. Raasta punajuuret ja omena raastimen karkealla terällä. Hienonna purjo ja sekoita ainekset keskenään.
3. Lisää joukkoon raejuusto, mausteet, majoneesi, punajuuriliemi ja sokeri.
4. Liota pehmenneet liivatelehdet kuumennettuun vesitilkkaan ja kaada sekoitellen punajuuriseoksen joukkoon.
5. Kaada seos kylmällä vedellä huuhdottuun hyytelövuokaan ja anna hyytyä kylmässä mielellään seuraavaan päivään. Samalla myös maut tasaantuvat. Kasta vuoka hetkeksi kuumaan veteen ja kumoa hyytelö tarjoiluvadille. Koristele tuoreilla yrteillä.



Lue myös:

    Uusimmat