Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

23.1.2002 Uunimade ja purjokastike

Julkaistu 23.01.2002 09:22

noin 1,3 kg:n (mäti)made
suolaa, valko- tai mustapippuria
korppujauhoja
(4 viipaletta parmankinkkua)
öljyä, nokare voita

1. Valmista tänään uunimade ja herkuttele viikonloppuna mädillä ja blineillä, joita paistetaan torstaina. Pyydä kauppiasta nylkemään made. Tai nylje tai kaltta se itse. Jos kalttaat, valele pintaa kiehuvalla vedellä ja pyyhi paperilla tumma pinta pois. Avaa pullea made varovasti vatsapuoli ylöspäin. Ota maksa ja mäti tai maiti talteen. Pakasta mätipussit sellaisenaan muovipussissa. Kun tarjoat mädin: sulata se jääkaapissa yön yli, viillä kalvo pitkittäin auki ja lusikoi mäti varovasti ulos. Vatkaa viimeiset kalvon rippeet vispilällä pois ja suolaa mäti aina merisuolaa käyttäen. Anna suolaantua 6-8 tuntia. Halutessasi voit pestä mädin: kaada se kattilaan kylmän veden joukkoon. Kaada vesi varovasti pois, ja uusi pesu tarvittaessa. Valuta mäti lopuksi suodatinpaperin tai harson läpi ja suolaa.
2. Nosta made leivinpaperoidulle uunipannulle. Mausta suolalla ja pippurilla.
3. Suikaloi osa parmankinkusta ja laita mateen sisään.
4. Tee mateen pintaan muutama viilto terävällä veitsellä. Ripottele pinnalle korppujauhoja ja levitä päälle parmankinkkuviipaleet. Korppujauhon voit jättää myös pois, kun käytät parmankinkkua.
5. Kypsennä madetta 180-200 asteessa noin 30 minuuttia.
6. Lohkoperunat kypsyvät samalla uunipannulla. Jos käytät raakoja perunalohkoja, kypsennä niitä 10 min. etukäteen 225 asteessa. Tarkista pakastelohkoperunoiden kypsymisaika pussin kyljestä.

Purjokastike

kastike:

1 purjo
1 tetra Poutun kalakastiketta
mustapippuria
sitruunan raastettua kuorta
sitruunamehua

1. Halkaise purjo ja huuhdo se hyvin. Leikkaa ohuiksi viipaleiksi.
2. Nosta purjot kasariin. Hauduta hiljallen niin että neste haihtuu.
3. Kaada joukkoon kalakastike ja kuumenna.
4. Mausta mustapippurilla, sitruunamehutilkalla ja raastetulla sitruunankuorella. Tarjoa purjokastike uunimateen ja perunoiden lisäkkeeksi. Aterialla maistuu myös ruisleipä ja väriäiloa tuo lohkottu tomaatti.

Flunssa-aikaan runsaasti C-vitamiinia, beetakaroteeneja ja flavonoideja.

Katso myös muita MADERESEPTEJÄ

MUMMON OHJE FLUNSSAN HOITOON PÄTEE MYÖS TIETEELLISESTI:

Mustaviinimarjamehussa ja sipulimaidossa on paljon flavonoideja, jotka vahvistavat immuunijärjestelmää. Maidon asemesta sipulit voi hauduttaa mikrossa ja ja lisätä esim. miedon kanaliemen joukkoon. Persiljasilppu pinnalla piristää silmää. Kellanpunaiset hedelmät, marjat ja kasvikset sisältävät paljon beetakaroteeneja ja C-vitamiineja, jotka taas edistävät limakalvojen ja siten nielun terveyttä. Kaikissa marjoissa on flavonoideja. C-vitamiinia on eniten tyrnissä, ruusunmarjassa, lakassa, mustaherukassa ja mansikassa. Ne maistuvat sellaisenaan tai jogurtin tai jäätelön kera. Talvella pieni sokerilisä on paikallaan, niin maku paranee. Marjat voi myös sekoittaa valmiin keiton joukkoon niin kummankin maku pääsee oikeuksiinsa. C-vitamiini edistää syljen eritystä ja sylki taas rauhoitttaa ärtyneitä limakalvoja. Lämmin juoma rauhoittaa ja tekee hyvää!

Lisää aiheesta:

Tätä aamupalaa ravitsemusterapeutti suositteleeReijo Laatikainen kertoo keinon ehkäistä muistisairauksia: "Merkittävä vaikutus"Wenla asuu lapsensa kanssa puolet vuodesta poissa kotoa – "Ei muuta kuin vauva kainaloon ja menoksi"Omistatko moottorikelkan? Varmista yksi asia – muuten vaarana "huomattavat kulut" Tutkimusväite: Jo yksi kevytlimu päivässä voi lisätä maksasairauden riskiäRavintolayrittäjä Elias ilahtui Linnan juhlien säräuutisesta – "Suurin osa ei tiedä"
Lifestyle

Tuoreimmat aiheesta

Lifestyle
  • 08:15
    Ruoka

    Tätä aamupalaa ravitsemusterapeutti suosittelee

  • 06:43
    Muistisairaudet

    Reijo Laatikainen kertoo keinon ehkäistä muistisairauksia: "Merkittävä vaikutus"

  • Eilen19:21
    Perhe

    Wenla asuu lapsensa kanssa puolet vuodesta poissa kotoa – "Ei muuta kuin vauva kainaloon ja menoksi"

  • Eilen16:55
    Moottorikelkat

    Omistatko moottorikelkan? Varmista yksi asia – muuten vaarana "huomattavat kulut"

  • Eilen14:52
    Sairaudet ja taudit

    Tutkimusväite: Jo yksi kevytlimu päivässä voi lisätä maksasairauden riskiä