noin 1,3 kg:n (mäti)made
suolaa, valko- tai mustapippuria
korppujauhoja
(4 viipaletta parmankinkkua)
öljyä, nokare voita
1. Valmista tänään uunimade ja herkuttele viikonloppuna mädillä ja blineillä, joita paistetaan torstaina. Pyydä kauppiasta nylkemään made. Tai nylje tai kaltta se itse. Jos kalttaat, valele pintaa kiehuvalla vedellä ja pyyhi paperilla tumma pinta pois. Avaa pullea made varovasti vatsapuoli ylöspäin. Ota maksa ja mäti tai maiti talteen. Pakasta mätipussit sellaisenaan muovipussissa. Kun tarjoat mädin: sulata se jääkaapissa yön yli, viillä kalvo pitkittäin auki ja lusikoi mäti varovasti ulos. Vatkaa viimeiset kalvon rippeet vispilällä pois ja suolaa mäti aina merisuolaa käyttäen. Anna suolaantua 6-8 tuntia. Halutessasi voit pestä mädin: kaada se kattilaan kylmän veden joukkoon. Kaada vesi varovasti pois, ja uusi pesu tarvittaessa. Valuta mäti lopuksi suodatinpaperin tai harson läpi ja suolaa.
2. Nosta made leivinpaperoidulle uunipannulle. Mausta suolalla ja pippurilla.
3. Suikaloi osa parmankinkusta ja laita mateen sisään.
4. Tee mateen pintaan muutama viilto terävällä veitsellä. Ripottele pinnalle korppujauhoja ja levitä päälle parmankinkkuviipaleet. Korppujauhon voit jättää myös pois, kun käytät parmankinkkua.
5. Kypsennä madetta 180-200 asteessa noin 30 minuuttia.
6. Lohkoperunat kypsyvät samalla uunipannulla. Jos käytät raakoja perunalohkoja, kypsennä niitä 10 min. etukäteen 225 asteessa. Tarkista pakastelohkoperunoiden kypsymisaika pussin kyljestä.
Purjokastike
kastike:
1 purjo
1 tetra Poutun kalakastiketta
mustapippuria