20 asiaa, joita lemmikit opettavat hyvästä elämästä

Lemmikin käytöstä seuraamalla ihminenkin löytää ainekset hyvään elämään. Ehkä sinäkin voisit leikkiä, venytellä, liikkua ja koskettaa rakkaitasi vähän enemmän?

Keskity yhteen asiaan

Kun koiralla on jokin tehtävä, se antaa sille jakamattoman huomionsa. Ihmisten kannattaisi tehdä samoin, sillä huomiointikyky, muisti ja työn tehokkuus kärsivät, kun lukee samaan aikaan sähköpostia, surffailee netissä ja tekee muita töitä.

Elä hetkessä

Tämä voi olla tärkeimpiä lemmikeiltä saamistamme opetuksista. Ihminen nimittäin vaikuttaa psykologien havaintojen mukaan olevan onnellisimmillaan, kun hän harrastaa mielen keskittyneenä pitäviä aktiviteetteja, kuten seksiä tai liikuntaa. Liika suunnittelu tai muistelu voi vähentää onnellisuutta.

Älä kanna kaunaa

Anna menneen olla mennyttä. Päästä irti vanhoista kaunoista, niin hengität taas helpommin – krooninen viha on yhdistetty keuhkojen toiminnan heikentymiseen sekä sydän- ja verisuonitauteihin, kun taas anteeksianto näyttää liittyvään alentuneeseen verenpaineeseen ja vähentyneeseen ahdistuneisuuteen. Ihmisillä, jotka antavat anteeksi, tuppaa myös olemaan parempi itsetunto.

Ota nokoset

Lemmikki ei touhua aamuvarhaisesta yömyöhään nukkumatta välissä. Ihmisetkin hyötyvät nokosista: kuusi vuotta kestäneen, 24 000 kreikkalaista kattaneen tutkimuksen mukaan ne, jotka nukkuvat vähintään kolmet viikoittaiset päiväunet, kuolevat sydäntauteihin 37 prosenttia epätodennäköisemmin kuin muut. Lyhyet nokkaunet voivat myös parantaa valppautta ja työsuoritusta.

Kävele joka päivä

Oli jalkoja sitten kaksi tai neljä, käveleminen on turvallinen ja helppo tapa pysyä liikkeessä. Se polttaa kaloreita ja edistää sydänterveyttä. Säännölliset kävelyt voivat niin ikään auttaa lievittämään masennusta, pudottamaan painoa, pitämään luut lujina, säilyttämään mielen terävänä ja alentamaan tyypin 2 diabeteksen sekä rinta- ja suolistosyövän riskiä.

Vaali ystävyyssuhteita

Ihminen on sosiaalinen eläin. Ystävyydellä tiedetään olevan myös terveysetuja. Tutkimuksissa kerrotaan havaitun, että mitä useampia ystäviä ihmisellä on, sitä pidempään hän elää.

”Heiluta häntää”

Ihmisellä ei toki ole häntää, mutta kun tuntee olonsa iloiseksi, voi hymyillä tai vaikka kävellä energisen kepeästi ja ryhdikkäästi. Eräässä selvityksessä kiitollisuuspäiväkirjoja pitäneillä ihmisillä havaittiin olevan muita parempi asenne, enemmän arkiliikuntaa ja vähemmän fyysistä valittamisen aihetta.

Hassuttele    

Pieneen hassutteluun heittäytymisellä saattaa olla merkittäviä terveyshyötyjä. Nauru kiihdyttää verenkiertoa ja verisuonten toimintaa ja voi siten auttaa ehkäisemään sydän- ja verisuonisairauksia.

Ota rapsutukset vastaan

Lemmikit nauttivat omistajansa hellyyden osoituksista. Ihmisenkään ei kannata aliarvioida kosketuksen voimaa. Hieronta parantaa esimerkiksi ryhtiä, hengitystä, verenkiertoa, unen laatua ja jäykkiä hartioita. Rakastetun kosketus voi olla vielä vahvempi – erään selvityksen mukaan naimisissa olleet naiset kokivat vähemmän ahdistusta sähköiskun uhan alla, kun he pitivät aviomiestään kädestä kiinni.

Säilytä uteliaisuus

Ei ole montaa paikkaa, joihin utelias koira ei työntäisi kuonoaan. Myös uteliaat ihmiset kokevat elämänsä yleensä merkityksellisemmäksi kuin toiset. Uteliaisuus on yhdistetty hyvinvointiin sekä parempiin tietoihin ja taitoihin.

Juo janoisena vettä

Kovaa juossut tai leikkinyt koira ei lotraa urheilujuomilla, eikä useimpien ihmistenkään tarvitse. Tavallisissa treeneissä parhaan nesteytyksen antaa vesi, vieläpä ilman kaloreita.

Syö kalaa

Useimmat kissat vaihtaisivat kuivanappulat purkilliseen tonnikalaa milloin tahansa. Ihminen saa itse valita kalan säännölliseksi osaksi ruokavaliotaan. Rasvaisessa kalassa on paljon omega-3-rasvahappoja, joista voi olla hyötyä sydänsairauksien, korkean verenpaineen, nivelreuman ja Alzheimerin taudin riskin vähentämisessä.

Näytä rakkautesi

Koirat eivät esitä vaikeasti tavoiteltavaa. Kun ne rakastavat sinua, ne näyttävät sen. Ihmisten kannattaisi tehdä samoin, jos toiveena on suhteen vahvistuminen. Ajattelevaisilla eleillä on suuri vaikutus siihen, millainen yhteys ja tyytyväisyys pariskunnan osapuolten välillä vallitsee.

Leiki

Hölmöily ei ole vain lapsia ja kissanpentuja varten. Psykiatri Stuart Brown on nostanut leikkimisen nukkumisen ja syömisen ohella ihmisen perustarpeeksi. Leikki kehittää älykkyyttä, luovuutta, ongelmanratkaisukykyä ja sosiaalisia taitoja. Kaikella ei aina tarvitse olla muuta tarkoitusta kuin pitää hauskaa!

Nauti ulkoilmasta

Metsäretki on koiran taivas, ja myös ihmiskeho ja -mieli kiittävät siitä. Ulkona liikkumalla kunto kohoaa, D-vitamiinitasot täyttyvät ja stressi vähenee. Lasten kohdalla luonnossa leikkiminen on yhdistetty parempaan kaukonäköön, vähempään ADHD-oireiluun sekä parempaan suoriutumiseen koulussa.

Pidä itsesi siistinä

Eläimet pesevät itse itseään. Myös useimmille ihmisille hampaiden harjaaminen ja suihkussa käyminen ovat itsestään selviä asioita. Harvemmin silti tulee ehkä ajatelleeksi, että hyvä henkilökohtainen hygienia ja siisti olemus ovat tärkeitä myös itsetunnolle.

Lue kehonkieltä

Koirat ovat taitavia lukemaan lajitovereidensa aikomuksia kehonkielestä, mikä auttaa niitä tulemaan toimeen keskenään. Ihmisille kehonkieli on hieman vieraampaa. Vaikka useimmat meistä kyllä tulevat paljastaneeksi tunteitaan vaikka asennon, puhetavan ja katsekontaktin kautta, muut eivät välttämättä havaitse näitä signaaleja.

Venyttele usein

Kun koira herää unilta tai pääsee jaloittelemaan vaikka pitkän automatkan jäljiltä, se venyttelee nautinnollisesti raajat levällään. Ihmisten kannattaa toimia samoin, sillä venyttely pitää olon vetreänä ja parantaa lihasvoimaa. Se on hyvä vaihtoehto niille, jotka eivät pysty harjoittamaan perinteistä voimaharjoittelua sairauden takia.

Hakeudu varjoon

Kuumana kesäpäivänä koira hakeutuu lepäämään mukavaan, varjoisaan paikkaan. Esimerkkiä kannattaa seurata, niin välttyy todennäköisemmin auringonpistokselta, nestehukalta ja palamiselta.

Pitäydy rutiineissa

Lemmikit pitävät rutiineista ja jatkuvuudesta eivätkä erota lauantaita maanantaista. Ihmiskehollakin on oma, sisäinen kello. Ihminen nukkuu paremmin, jos sänkyyn menee ja nousee ylös joka päivä samaan aikaan, myös viikonloppuisin.

Lähde: Webmd.com, Tohtori.fi, Tiede.fi

Kuvat: Colourbox.com

Katso video avustajakoira Ronnysta, joka nostaa tavaroita ja sulkee valoja. Ronny vieraili Huomenta Suomessa marraskuussa 2011.

Lue myös:

    Uusimmat