20.12. Viikunahilloke, juustoa ja yrttisämpylät

Viikunahilloke

  • 5-6 dl pieneksi pilkottuja kuivattuja viikunoita (myös muut kuivatut hedelmät käyvät hyvin)
  • 1 dl fariinisokeria
  • 1,5 dl vettä
  • 1 kanelitanko
  • 2 tähtianista
  • Tarjolle: hyviä kotimaisia pienjuustoloiden juustoja ja itsetehtyjä sämpylöitä

Keitä kattilassa miedolla lämmöllä poristen pieneksi pilkotut kuivatut hedelmät, fariinisokeri, vesi ja mausteet. Keitä kunnes hedelmät ovat pehmenneet ja muuttuneet hillomaiseksi. Nosta kanelitanko ja tähtianis pois kattilasta. Tarjoile jäähtyneenä hyvien juuston ja itsetehtyjen sämpylöiden kanssa.

Yrttisämpylät

n. 20 sämpylää

  • 5 dl lämmintä vettä
  • 2 rkl kuivahiivaa
  • 3 rkl hunajaa
  • 1 tl suolaa
  • 5 dl vehnäjauhoja
  • 2 dl unikonsiemeniä
  • 2 dl auringonkukansiemeniä
  • 4 dl leseseosta
  • 5 rosmariinin oksaa
  • 1 dl oliiviöljyä
  • voiteluun hunajaa
  • pinnalle auringonkukan siemeniä

Kaada kulhoon lämmin vesi, kuivahiiva ja hunaja. Sekoita ja anna seistä, kunnes pinta vähän kuplii. Sekoita jauhot, siemenet ja leseet yhdessä kulhossa. Sekoita hiivaseos jauhojen joukkoon. Siivilöi jauhot toiseen kulhoon, lisää hiivaseos jauhokasan keskelle kuoppaan. Sekoita ainekset hyvin ja vaivaa taikinaa, kunnes se on kimmoisaa. Revi rosmariinista lehdet ja murskaa niitä hieman. Kuumenna lehtiä hetki pannulla pienessä määrässä oliiviöljyä niin, että maut heräävät. Jäähdytä. Sekoita rosmariini ja loppu öljy taikinan joukkoon hyvin vaivaten. Nostata taikinaa lämpimässä paikassa liinan alla reilun puoli tuntia.

Tee taikinasta pieniä sämpylöitä. Voit nostaa sämpylät uunipellille tai laittaa ne vaikka muffinivuokiin. Anna sämpylöiden kohota vielä kaksinkertaisiksi ennen paistoa.Voitele hunajalla ja koristele auringonkukansiemenillä ja paista 175 asteessa noin 20 min.

Reseptit: Sanna Miettunen

Lue myös:

    Uusimmat