19.3. Jauhelihakeitto ja ruisvuokaleipä

Jauhelihakeitto

  • 400 g jauhelihaa
  • 8 perunaa
  • 2 porkkanaa
  • pala purjoa
  • pala palsternakkaa
  • 1 pss pakasteherneitä
  • n. 2 l lihalientä tai vettä
  • 6-8 kpl maustepippuria
  • 2 laakerinlehteä
  • suolaa
  • 1-2 tl fenkolinsiemeniä
  • tilkka öljyä

Kuori ja paloittele perunat, porkkanat, purjo sekä palsternakka. Kuumenna kattilassa tilkka öljyä ja lisää kasvikset kattilaan. Kuullota niitä hetki ja lisää joukkoon liemi sekä mausteet. Keitä kunnes perunat ja porkkanat pehmenevät. Lisää sitten ruskistettu jauheliha ja pakasteherneet. Hauduta n. 10 minuuttia ja tarjoile.

Ruisvuokaleipä

  • 3 dl vettä
  • 25 g hiivaa
  • 1 rkl öljyä
  • 1 rkl tummaa siirappia
  • 2 tl suolaa
  • 1 dl ruisleseitä
  • 3 dl vehnäjauhoja
  • n. 3 dl ruisjauhoja
  • 2 rkl pellavansiemeniä

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja murenna tuore hiiva joukkoon. Sekoita hyvin ja lisää myös öljy, siirappi, suola ja ruisleseet. Lisää jauhoja joukkoon vähitellen koko ajan voimakkaasti taikinaa vaivaten. Kohota taikina noin kaksinkertaiseksi. Vaivaa taikinasta ilmat pois ja muotoile siitä pitkänomainen leipä. Nosta leipä voideltuun vuokaan, voitele leivän pinta vedellä ja ripottele pinnalle pellavansiemenet. Anna leivän kohota ja paista 200 asteisessa uunissa n. 30 minuuttia.

Reseptit: Alex Nurmi

Lue myös:

    Uusimmat