18.5. Kevätherkkuja luonnosta

Nokkossaganaki

(4 hengen alkuruoka)

  • 1 paketti halloumia (250 g)
  • 7-8 cm pitkiä nokkosen nuoria latvuksia
  • 3 rkl oliiviöljyä + paistoöljyä
  • 2 dl jauhoja + vettä

Ryöpätään nokkoset (noin nyrkinkokoinen nippu kuivaksi puristettuna), maustetaan suolalla ja mintulla, valellaan öljyllä ja viinietikalla. Maustettujen nokkosten annetaan marinoitua puoli tuntia. Ylimääräinen pintasuola huuhdotaan pois halloumista ja viipaloidaan juusto noin 6-7 millimetrin siivuiksi. Siivut kääräistään nokkosilla ja leivitetään juoksevaan jauholiuokseen (johon lisätty 1 rkl öljyä). Siivut paistetaan runsaassa öljyssä ja melko kuumassa pannussa kullanruskeiksi molemmin puolin (noin 3 minuuttia per puoli). Ylimääräinen öljy valutetaan pois. Nokkossaganakit nautitaan välittömästi.

Villivihanneshöystö uuniperunoille

(pääruoka 4 hengelle)

  • 1 dl huuhdottoja, silputtuja, tuoreita, usean lajin villivihanneksia (esimerkiksi sileälaitaisia voikukan lehtiä, mustikan nuoria lehtiä, siankärsämöjä (vain vähän), pieniä piharatamon lehtiä, vuohenputken versoja, maitohorsman latvatupsuja ja mustan viinimarjan nuoria lehtiä)
  • Mausteeksi:
  • 3 rkl oliiviöljyä
  • 1 rkl viinietikkaa
  • suolaa

Annetaan marinoitua puoli tuntia. Levitetään aurajuuston kera uuniperunoiden päälle.

Voikukkamunakas

(2 hengelle)

  • 4 munaa
  • 1 keskikokoinen sipuli pilkottuna
  • 3 valkosipulinkynttä
  • kourallinen tuoreita tai pakastettuja voikukanlehtiä
  • tilkka kirkasta viinaa tai kivennäisvettä
  • öljyä paistamiseen
  • Marinointiin:
  • Reilu rkl kylmäpuristettua neitsytoliiviöljyä
  • 1-2 tl punaviinietikkaa
  • Vajaa tl kuivattua minttua
  • Vajaa tl kuivattua rakuunaa
  • suolaa

Huuhtele voikukanlehdet huolellisesti. Jos käytät pakastettuja lehtiä, huuhtelua ei tarvita. Pilko lehdet silpuksi ja asettele ne syvälle lautaselle marinoitumaan. Marinadi valmistuu ripottelemalla lehdille minttua, rakuunaa ja suolaa sekä lorauttamalla päälle öljyä ja punaviinietikkaa. Anna marinoitua parikymmentä minuuttia ennen paistamista.

Voikukanlehtien marinoituessa silppua sipuli ja valkosipuli ja kuullota ne pannulla. Lisää marinoidut voikukanlehdet ja anna muhia hetken aikaa. Vatkaa munat rikki haarukalla ja lorauta joukkoon tilkka kirkasta viinaa tai kivennäisvettä kuohkeuden aikaansaamiseksi.

Siirrä voikukka-sipuliseos pannun toiseen reunaan ja kaada munaseos pannun vapaalle alueelle. Levitä sitten voikukka-sipuliseos tasaisesti munanesteeseen. Laita kansi päälle ja anna kypsyä miedolla lämmöllä noin 15 minuuttia. Käännä munakas. Parhaiten kääntö onnistuu asettamalla sopiva lautanen pannun päälle ja keikauttamalla pannu ylösalaisin. Laske sen jälkeen munakas takaisin pannulle toisin päin. Anna muhia pannulla vielä 5 minuuttia.

Tarjoile kuumana. Maistuu ihanalta tuoresalaatin, oliivien ja aurinkokuivattujen tomaattien kanssa.

Reseptit: Raija Kivinen, Jouko Isometsä ja Teresa Välimäki

Lue myös:

    Uusimmat