18.11.2003 Kasvisten päällä höyrytetyt kalafileet

500-600 g ahvenen , pakaste- tai muun kalan nahattomia fileitä
0,5 tl suolaa
musta- tai valkopippuria
1 rkl tuoretta tai 1 tl kuivattua timjamia
2-3 rkl hienonnettua persiljaa
1-2 purjon vaaleaa osaa
2 punasipulia
1 fenkoli
1-2 rkl öljyä
0,5 tl suolaa
mustapippuria
1 dl kalalientä ruodoista tai 1,5 dl vettä + 2 tl kalafondia
1. Valmista ensin kasvikset. Huuhdo purjo ja fenkoli ja kuori sipulit. Leikkaa purjo ja sipulit renkaiksi. Jaa fenkoli 2-4 osan ja leikkaa sen jälkeen ohuiksi viipaleiksi.
2. Valmista ruoka vokissa tai paistokasarissa. Lorauta öljyä pannuun. Lisää ensin fenkolit ja hetken kuluttua sipulit ja purjot. Kuullota hetken aikaa, mausta suolalla, pippurilla ja osalla timjamia ja lorauta joukkoon kalaliemi. Nosta kansi päälle ja kuumenna kiehuvaksi. Hauduta viitisen minuuttia.
3. Mausta kalat suolalla ja pippurilla ja nosta fileet limittäin lähes kypsien kasvisten päälle. Ripottele pinnalle loput timjamista sekä persilja. Nosta kansi päälle ja hauduta, kunnes kalan liha ei ole enää läpikuultava. Fileet kypsyvät hyvin nopeasti esim. ahvenfileet noin 3 minuutissa.
4. Tarjoa lisäkkeenä ruisleipää tai perunaa ja väriksi muutama lohko tomaattia.

Speltti on saavuttanut Suomessakin suuren suosion parissa vuodessa. Sen viljely on lisääntynyt ja spelttituotteita saa entistä useammasta kaupasta. Luomuspeltin (SunSpelt) viljelijät ovat osittain talkootyönä toteuttaneet kirjan "Helpot spelttiherkut arkeen ja juhlaan". Kirjassa on tietoa myös speltin ravintoarvosta, viljelystä, historiasta jne. Kirjaa myyvät mm. luontaistuotekaupat ja jotkut kirjakaupat. Valmista spelttipuuro hiutaleista, karkeista ns. mannajauhoista tai splettirouheesta. Pakkausten kyljessä on ohjeet. Pehmeän herkullinen spelttipuuro maistuu sellaisenaan, maidon, marjojen tai mehukeiton kanssa.


Lue myös:

    Uusimmat