15 syytä siihen, miksi et laihdu – päteekö jokin näistä sinuun?

Eikö paino tunnu millään putoavan? Lue mahdolliset syyt siihen, mikseivät kilot ehkä karise toivotunlaisesti.

Eivätkö kilot putoa toivottuun tahtiin, vaikka tunnet tekeväsi kaikkesi? Lue osin yllättävätkin syyt siihen, miksi paino saattaa junnata paikoillaan.

1. Et syö herkkuja: Hassua kyllä, täyskielto herkuista saattaa johtaa mässäilyyn, kun kieltäytyminen käy lopulta mahdottomaksi.

Ratkaisu: Syö kaikkia ruokia, mutta syö herkkuja vain vähän. Jos pystyt syömään 90 prosenttia ajastasi terveellisesti, jää sinulle 10 prosentin herkuttelurako.

2. Olet stressaantunut: Stressi lisää kortisolin tuotantoa. Tämä saa solut luulemaan, että ruoasta on pulaa ja elimistö reagoi pitämällä tiukasti kiinni rasvasta, hidastamalla aineenvaihduntaa ja saamalla sinut näin syömään lisää.

Ratkaisu: Harrasta joogaa tai meditaatiota ja ota itsellesi omaa aikaa.

3. Vatsasi on venynyt: Tyhjän vatsalaukun tulisi olla nyrkkisi kokoinen. Mieti kuitenkin, paljonko laitat sinne kerralla ruokaa joka aterialla. Niinpä kun vatsalaukkusi on tottunut olemaan tietyn kokoinen ja normaalia suurempi, se lähettää viestiä olevansa nälkäinen, jos syötkin yhtäkkiä vähemmän kuin yleensä.

Ratkaisu: Pienennä annoskokoja. Kestää noin neljä päivää, että vatsalaukkusi kutistuu.

4. Juot liikaa kahvia: Kofeiini stimuloi adreanaliinin tuotantoa, mikä puolestaan saattaa kohottaa verensokereitasi. Jos et harrasta liikuntaa, nuo käyttämättömät verensokerit saattavat varastoitua rasvaksi.

Ratkaisu: Vaihda kahvi vihreään teehen.

5. Syöt viisi pientä ateriaa päivässä niin kuin on käsketty: Viiden aterian sääntöä perustellaan sillä, että se pitää aineenvaihdunnan käynnissä. Jotkut tutkijat ovat kuitenkin sitä mieltä, ettei kuitenkaan välttämättä toimi kaikilla eikä silloin tietenkään auta pudottamaan painoakaan.

Ratkaisu: Syö vain, kun olet nälkäinen. Jos syöt, vaikka ei tekisi mielikään, pilaat liiankin helposti yrityksesi karistaa ylimääräiset kilot. Tärkeintä on, että kulutat enemmän kaloreita kuin mitä syöt.

6. Syöt joka päivä samaa ruokaa: Painonpudotusasiantuntija Amanda Sainsbury-Salisin mukaan joka viikko pitäisi syödä noin kolmeakymmentä erilaista ruokaa, jotta voisi saada kaikki tarpeelliset ravintoaineet. Jos ruokavaliostasi puuttuu yksikin oleellinen ravintoaine, kehosi yrittää saada sinut syömään niin kauan kuin se saa tarvitsemansa, sanoo Sainsbury-Salis.

Ratkaisu: Varmista, että saat ruokavaliostasi monipuolisesti proteiineja, vihanneksia, hedelmiä, täysjyvää ja palkokasveja.

7. Pysyt tiukasti kiinni ruokavaliossasi: Jos aloitat laihdutuskuurin ja karistat vaikkapa viisi kiloa, on todennäköistä, että huomaat yhtäkkiä olevasi nälkäinen kuin susi. Tämä johtuu siitä, että aivojen hypotalamus reagoi ruoan puutteeseen tekemällä sinut liian väsyneeksi treenaamaan ja hidastamalla aineenvaihduntaasi. Mitä tiukemmin pidät kiinni ruokavaliostasi, sitä vaikeampaa on pudottaa painoa.

Ratkaisu: Sainsbury-Salisin mukaan ne ihmiset, jotka pudottavat painoaan laihduttamalla ensin tiukasti ja pitämällä sitten välissä viikkoja, jolloin he syövät isojakin aterioita, pudottavat yhtä paljon kiloja neljän kuukauden jälkeen kuin ne, jotka noudattavat säännöllisesti tiukkaa ruokavaliotaan. Kun pudotat painoasi hiljalleen, annat kehollesi aikaa sopeutua, jolloin saat myös pidettyä pudottamasi kilot poissa.

8. Roskaruoka on vaikuttanut aivoihisi: Rasvaiset, runsaasti energiaa sisältävät ja ravintoköyhät ruoat vaikuttavat aivoihin samalla tavalla kuin huumeet. Jos sinusta tuntuu, että tarvitset suklaata tunteaksesi olosi normaalisi, siinä on sille syy, sanoo Sainsbury-Salis.

Ratkaisu: Syö ravintorikkaasti ja huomaat, että lakkaat pian himoitsemasta roskaruokaa.

9. Olet juuri muuttanut yhteen kumppanisi kanssa: Tämä on vaaran paikka erityisesti naisille. Naiset alkavat usein syödä aterioita, joissa ei ole juuri vaihtelun varaa ja lisäksi annoskoot tuppaavat olemaan yhtä isoja kuin kumppanilla.

Ratkaisu: Laita pöytään erilaisia ruokia ja varmista, että salaattia ja vihanneksia on aina saatavilla. Myös pienemmät lautaset auttavat annoskokojen pienentämisessä.

10. Et liikehdi tarpeeksi: Tutkijat ovat huomanneet, että ihmiset, jotka liikehtivät todella paljon päivän aikana voivat polttaa noin 380 kilokaloria päivässä enemmän kuin sohvaperunat.

Ratkaisu: Nouse työpöytäsi äärestä, kävele ympäriinä ja mene juttelemaan ihmisille, jotka ovat toisella puolella toimistoa sen sijaan, että lähettäisit heille sähköpostia.

11. Tarvitset enemmän rasvaa: Kun syöt hiilihydraatteja, kestää noin 20 minuuttia ennen kuin aivot saavat viestiä kylläisyydestä. Tähän mennessä oletkin jo ehtinyt syödä aivan liikaa. Kun taas syöt rasvaa ja proteiinia, aivot saavat kylläisyydestä signaalia jo viiden minuutin päästä, sanoo Accidentally Overwight? -kirjan kirjoittanut Libby Weaver.

Ratkaisu: Laita salaatin päälle öljyisiä kastikkeita ja syö paljon vähärasvaista lihaa, kalaa, kananmunia tai tofua.

12. Se on geeneissäsi: Syy voi olla vanhemmissasi: tutkijat ovat huomanneet, että tietyillä rasvaprosenttiin ja ylipainoon vaikuttavilla geeniyhdistelmillä siunatuilla ihmisillä on suurempi ruokahalu ja he ovat painavampia kuin he, joilla näitä geenejä ei ole.

Ratkaisu: Liiku säännöllisesti ja syö terveellisesti, sillä näillä keinoin vähennät näiden geenien vaikutusta.

13. Et syö tarpeeksi kalsiumia: Tutkimuksissa on havaittu, että kalsium on hyvä apu painonpudotuksessa. Kalsiumin riittävä saanti hillitsee ruokahalua. Sitä vastoin kalsiumin puute vaikuttaisi lisäävän nautitun ruoan määrää.

Ratkaisu: Huolehdi, että saat päivittäin kolme annosta vähärasvaisia maitotuotteita.

14. Syöt televisiota katsellessa: Birminghamin yliopiston tutkijat havaitsivat, että televisiota katsellessa ihmiset epätodennäköisemmin keskittyvät ateriaan eivätkä muista siitä jälkeenpäin juurikaan mitään. Tämän vuoksi he napostelevat vielä myöhemminkin. Annoskokoihin on vaikea kiinnittää huomiota, jos keskittymiskyky on kiinni tv-sarjan juonenkäänteissä.

Ratkaisu: Syö ateriasi hitaasti 30 minuutin aikana ja syö aina mieluiten ruokapöydän ääressä.

15. Syöt matkalla: Jos päätät vasta viime minuuteilla ruoastasi, teet todennäköisemmin huonoja valintoja ja tartut vain siihen, mikä on helpoimmin saatavilla.

Ratkaisu: Ennen kuin lähdet kotoa aamulla, valmista valikoima terveellisiä ruokia mukaan, jotta tartut niihin, kun nälkä yllättää esimerkiksi autossa. Ota mukaan vaikka pieni pussillinen pähkinöitä tai hedelmäviipaleita eväsrasiassa.

(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat