15.2 Linssikeitto ja Marenki-marjatorttu

Linssikeitto

  • 2 dl punaisia linssejä
  • 1 sipuli
  • 1 l vähäsuolaista kasvislientä
  • 1 tlk (400 g) tomaattimurskaa
  • 1 rkl rypsiöljyä
  • ripaus garam masalaa
  • mustapippurirouhetta
  • cayennenpippuria
  • Päälle:
  • 2 dl kevyt kermaviiliä (rasvaa 3-6%)
  • 1 kpl valkosipulin kynsi
  • mustapippurirouhetta
  • sokeria
  • ripaus suolaa

Huuhdo linssit huolella tiheässä siivilässä juoksevan veden alla. Pilko sipuli pieneksi ja kuullota sipulisilppu öljyssä kattilassa. Lisää linssit ja tomaattimurska. Lisää kasviliemi ja anna kiehua noin 20 minuuttia. Mausta ja tarkista maku. Sekoita kermaviiliin valkosipulin kynsi murskattuna ja muut mausteet. Tarjoa keitto maustetun kermaviilin kera.

Huom! Loput maustetusta kermaviilistä voi käyttää dippinä juureksille vaikkapa iltapalaksi!

Marenki-marjatorttu

  • Pohja:
  • 3 munaa
  • 1 ? dl sokeria
  • 1 ? dl vehnäjauhoja
  • Täyte:
  • n. ? kevyt vaniljajäätelöä
  • n. 2 dl marjoja (esim. mansikkaa, mustikkaa ja mustaherukkaa)
  • Marenki:
  • 2 kananmunan valkuaista
  • 1-2 rkl sokeria

Korppujauhota piirakkavuoka. Vuoan on hyvä olla sellainen, jossa

kumotessa syntyy reunat. Sekoita munat ja sokeri vahvaksi vaahdoksi. Lisää jauhot varovaisesti munasokeri vaahtoon. Paista 200 °:ssa noin 15-20 minuuttia, kunnes pohja on kypsä. Kumoa pohja uuninkestävälle lautaselle ja anna hieman jäähtyä. Lisää kohmeiset marjat piirakkapohjalle. Leikkaa jäätelöstä noin sentin paksuisia viipaleita ja aseta viipaleet kohmeisten marjojen päälle, niin, että kaikki marjat peittyvät. Laita

odottamaan jääkaappiin marengin valmistuksen ajaksi. Tee marenki vatkaamalla valkuaiset ja sokeri kovaksi vaahdoksi. Lusikoi marenkivaahto jäätelön päälle suureksi kummuksi kuitenkin niin, että kaikki jäätelö peittyy. Laita koko komeus uuniin 200° :seen vielä 3-5 minuutiksi, jolloin marenki saa huipuissaan hieman rusehtavan pinnan. Nautitaan heti.

Reseptit: Hanna Partanen

Lue myös:

    Uusimmat