14.8.2003 Pestokastike, kasviksia ja lenkkiä pestossa

Moni on kasvattanut basilikaa kesän aikana. Ylimääräisen sadon voi pakastaa tai valmistaa pestoksi ja pakastaa. Pesto on hyvä käyttää 3-4 kuukauden sisällä, koska se sisältää öljyä. Pesto maistuu pastan kastikkeena, paahdetulle leivälle sipaistuna, kalan, sienien, kasviste, broilerin ja lihan maustajana, salaatinkastikkeena ym. ym. Pesto sopii hyvin myös lenkin kanssa, perjantainahan vietetään valtakunnallista lenkkipäivää ja HK:n sinisen lenkin 40-vuotisjuhlaa.

Pestokastike

n. 3 dl basilikan lehtiä
1- 2 dl parmesaania raasteena
2-3 rkl pinjansiemeniä, kuorittuja manteleita tai pähkinöitä
1-3 valkosipulinkynttä
1 tl karkeaa merisuolaa
mustapippuria myllystä
2-3 dl hyvää oliivi- ja tai rypsiöljyä

1. Valmista pesto monitoimikoneessa, sauvasekoittimella tai isohkossa huhmareessa.
2. Laita kaikki aineet öljyä lukuunottamatta monitoimokoneen kulhoon ja pyöräytä hienoksi.
3. Lisää öljyä nauhana kunnes kastike on sopivan sakeaa. Käytä haluamallasi tavalla tai pakasta 1-2 dl:n annoksina tiiviisiin muovi- tai lasipurkkeihin. Suola säilyttää basilikan kauniin vihreän värin. Basilikan aromit säilyvät pakastimessa parhaina, kun joukkoon lisätään öljyä.

Lenkkiä ja kasviksia pestossa

1/2 rkl öljyä
2 isohkoa punasipulia
3-4 valkosipulinkynttä
1-2 keltaista tai vihreää kesäkurpitsaa
1/2 - 1 punainen paprika
1 - 1,5 dl pestokastiketta
tilkka vettä
300-500 g lenkkimakkaraa
mustapippuria
(1-2 tl dijonsinappia)

1. Kuori ja suikaloi sipulit. Leikkaa kesäkurpitsa halki pitkittäin ja sen jälkeen vinottain viipaleiksi. Paloittele paprika. Poista makkarasta kuori ja viipaloi se.
2. Kuumenna öljy paistokasarissa ja kuullota ensin sipuleita hetken aikaa ja lisää sen jälkeen kesäkurpitsat. Kuullota hetki.
3. Lisää 2/3 pestosta ja tilkka vettä ja anna hautua hetken aikaa.
4. Paahda makkarat pannulla ja lisää joukkoon sinappi ja loput pestosta. Sekoita hyvin. Lisää makkarat kasvisten joukkoon jauha päälle mustapippuria myllystä ja tarkista maku. Tarjoa sellaisenaan tai leivän tai perunan kanssa. Tarjoa jälkiruuaksi kauden marjoja esim. mustikoita tai mustaherukoita vaniljajogurtin tai muun jogurtin tai jäätelön kera.


Lue myös:

    Uusimmat