13 vuotta putkeen maailman 30 parhaan joukossa – Suomen historian paras lajissaan päättää 22-vuotisen ammattilaisuransa: "Urheilijana lähes ihme"

Suomen pitkäaikainen squashin ykköspelaaja Olli Tuominen lopettaa ammattilaisuransa tällä viikolla Ranskan Montpellier'ssä pelattavaan turnaukseen. Tuomisen ammattilaisura kesti 22 vuotta.

Tuominen, 40, oli parhaimmillaan miesten maailmanlistalla sijalla 13 vuonna 2006. Samalle sijalle suomalaisen tenniksen ykkösnimi Jarkko Nieminen kipusi parhaimmillaan.

Tuominen pysyi maailmanlistalla 80 parhaan pelaajan joukossa yli 20 vuotta ja oli yli 13 vuotta peräkkäin 30 parhaan joukossa 2001–2014.

– Olen pelannut squashia yli 50 maassa, ja otteluita on kertynyt yli 500. Vaikka ammattilaisura loppuu, aion pysyä lajin parissa ja pitää itseni hyvässä kunnossa, Tuominen kertoi Squashliiton tiedotteessa.

Tuominen aikoo pelata jatkossakin kotimaan kisoja ja eri maiden liigaotteluja sekä valmentaa kotimaassa ja ulkomailla, jos hänen taidoilleen on kysyntää.

– Olen odottanut pitkään sitä, että saan viettää enemmän aikaa Suomessa ja viettää tavallista elämää, Tuominen arvioi.

Miesten maajoukkueessa Tuominen on ollut kuluvan kauden pelaajavalmentaja. Hän jättää takaportin pelaamiselle Suomessa kahden vuoden kuluttua järjestettävässä joukkueiden EM-kilpailussa.

– Jos silloin tuntuu siltä, että pystyn auttamaan joukkuetta, niin miksei.

Ensi vuonna Suomi pelaa EM-joukkuekisassa 1. divisioonassa eli kahdeksan parhaan joukossa.

"Urheilijana lähes ihme"

Squashliiton toiminnanjohtaja ja Tuomisen harjoituskaveri Mika Monto pitää Tuomista urheilijana lähes ihmeenä.

– Squash on fyysisesti yksi maailman kovimmista urheilulajeista. Huipulla pysyminen noin kauan ilman suurempia loukkaantumisia on asia, jota moni ei pysty ymmärtämään, Monto ihasteli.

(STT) 

Lue myös:

    Uusimmat