13.2.2003 Ostereita, simpukoita ja jättikatkaravunpyrstöjä

Vieraana Arvo Kokkonen kertomassa simpukoiden, ostereiden ja jättiläiskatkaravun pystöistä ja niiden käytöstä. Lisätietoa löydät www.arvokokkonen.fi -sivuilta.

Gratinoidut ostereita tai pakastevihersimpukoita kuoressa

2-4 tuoretta osteria kuoressa tai pakastevihersimpukkaa/ ruokailija

1) sinihomejuustoa
2) pestokastiketta
3) leivänmurutäyte: vähän kuivahtaneita vaalean leivän muruja, nokare voita tai vähän öljyä, puserrettua valkosipulia, hienonnettua persiljaa, mustapippuria, parmesaani- tai muuta juustoraastetta
Sekoita keskenään kolmostäytteen aineet.

1. Levitä uunivuokaan/pellille karkeaa suolaa tai rutista alumiinifoliosta tukipalasia. Nosta avatut osterit (katso osterien käsittely alla olevasta ohjeesta) tai simpukanpuolikat vuokaan niin, että ne pysyvät tasapainossa.
2. Lisää jokaisen päälle haluamaasi kuorrutusainetta; pieni viipale tai vähän murustettua sinihomejuustoa, pestokastiketta tai nokare leivänmurutäytettä.
3. Kypsennä 200-250 asteessa 5-7 min. tai kunnes kuorrutus saa väriä uunin yläosassa tai grillivastuksen alla. Tarjoa heti kuumina esim. alkupalana.

Energia: 0,34 MJ / 80 kcal
Prot. 6 g, hh 0,4 g, ra. 6 g

Energia: 0,53 MJ / 130 kcal
Prot. 2 g, hh 1 g, ra. 13 g

Energia: 0,4 MJ / 95 kcal
Prot. 6 g, hh 7 g, ra. 5 g

Osterit Rockefellerin tapaan

(6 hengelle)

48 osteria
100 g voita
8 viipaletta pekonia
3 rkl silputtua persiljaa
3 rkl silputtua kevätsipulia
½ rkl suolaa
3 rkl silputtuja sellerinlehtiä
6 rkl kuivaa leipää murusina
tabascoa
ripaus valkopippuria

pinnalle:

parmesaaniraastetta

lopuksi:

1 rkl Pernodia tai Pastista (aniksen makuisia)

Harjaa osterit puhtaiksi juoksevan, kylmän veden alla.Kopauta ostereita ja heitä kaikki ne pois, jotka eivät sulkeudu. Laita osterit astiapyyhkeen päälle kupera puoli alaspäin. Leikkaa osteri auki sivuja pitkin ja poista ylimääräiset jäänteet. Laita osterit uunipellille leivinpaperin päälle, jonka päälle on levitetty karkeaa merisuolaa tai merisuola-hiutaleita. Kuumenna voi paistinpannulla ja paista pekoniviipaleet. Leikkaa pieniksi paloiksi. Lisää pannulle persilja, kevätsipuli, suola, sellerinlehdet ja leivänmurut. Paista miedolla lämmöllä, koko ajan sekoitellen.Mausta seos tabascolla ja valkopippurilla. Nosta täytettä jokaisen osterin päälle ja ripottele pinnalle parmesaaniraastetta. Paista ostereita uunin ylätasolla 250 asteessa, kunnes täyte kuplii ja on kauniin vaalean ruskeaa.Tarjoa lautasilta suolan päälle aseteltuina ja kaada muutama pisara esim. Pernodia jokaisen osterin päälle juuri ennen tarjoilua.

Energia: 0,5 MJ / 118 kcal
Prot. 5 g, hh 3 g, ra. 10 g

Gambas Al Ajillo

1 kg kuorittuja raakoja jättikatkarapuja
valkosipulia
suolaa
chilipippuria
1 dl oliiviöljyä

Sulata ja valuta katkaravut hyvin. Freesaa silputut valkosipulit öljyssä. Lisää katkaravut ja pyörittele muutaman minuutin ajan. Mausta lopuksi suolalla ja chilillä. Tarjoa lisäksi patonkia.

Energia: 0,88 MJ / 210 kcal
Prot. 26 g, hh 2 g, ra. 11 g

Dippipyrstöt

kypsiä (pyrstön kuorta mukana) jättikatkaravunpyrstöjä
oliiviöljyä
valkosipulia
chiliä
vähän suolaa
1. Kaada pienen ( pyrstöjen määrästä kiinni) kasarin pohjalle vähän oliiviöljyä. Lisää silputtua tai puserrettua valkosipulia ja kuullota hetki.
2. Kaada joukkoon ravunpyrstöt. Kuumenna vain hetki, mausta chilillä ja suolaripauksella ja tarjoa samantien. Jos kypsiä jättikatkaravun pyrstöjä kuumentaa liian pitkään ne sitkistyvät. Tarjoa pyrstöt esim. salaatti- tai sahramiriisiriisipedillä.

- Toim. Kati Nappa



Laskelmat on tehty käyttäen Aivo Finland Oy:n ravintolaskentaohjelmia.

Lue myös:

    Uusimmat