11 paljastavaa merkkiä: Juotko tarpeeksi vettä?

Yleinen suositus kuuluu, että vettä tulisi juoda noin 1–1,5 litraa päivittäin. Hikoilu lisää luonnollisesti vedentarpeen määrää.

Iso, kylmä lasillinen vettä voi piristää paremmin kuin kahvikupillinen. Usein kahvipannuun tarttuu kuitenkin herkemmin väsymyksen hetkellä kuin vesihanaan. Moni juokin liian vähän vettä.

Vedenjuontia on helppo lisätä tekemällä siitä tavan. Pidä mukanasi vesipulloa tai kotona kannullista lähettyvillä, jolloin vedenjuonti on helppo muistaa.

Jos epäilet juovasi vettä liian vähän, voit tarkistaa sen alapuolelta olevalta listalta. Kuinka monta kohtaa tunnistat itsessäsi?

1. Kuiva suu

Tämä on selkein merkki liian vähäisestä vedenjuonnista, mutta siihen reagointi voi olla väärä. Ethän juo janoosi sokerisia limuja tai mehuja? Ne eivät varsinaisesti nesteytä kehoa, kuten vesi.

2. Kuiva iho

Iho on elimistä suurin, joka vaatii luonnollisesti kosteutusta. Onhan ihmisen kehostakin suuri osa, noin kaksi kolmasosaa, vettä.

3. Janon tunne

Keho osaa kertoa, mitä se tarvitsee. Janon tunne on selkeä merkki siitä, ettei kehosi ole saanut tarpeeksi vettä.

4. Kuivat silmät

Kuivat, punoittavat silmät voivat myös olla merkki liian vähäisestä vedenjuonnista.

5. Nivelsäryt

Selän välilevyistä ja rusto on noin 80-prosenttisesti vettä. Vedenjuonti ehkäisee myös äkillisten tärähdysten aiheuttamaa kipua, jota voi koitua esimerkiksi juoksemisesta, hyppimisestä tai kaatumisesta.

6. Lihasmassa vähenee

Lihaksistakin suurin osa on vettä. Urheilun aikana hikoilu myös lisää nesteytyksen tarvetta huomattavasti.

7. Flunssa pitkittyy

Nesteytys on elintärkeää, jotta keho puhdistuisi. Tästä syystä flunssassa kannattaa juoda erityisen paljon vettä.

8. Olo on väsynyt

Kun keho kuivuu, se ikään kuin lainaa veren sisältämää vettä. Tämä johtaa heikompaan verenkiertoon, mikä puolestaan aiheuttaa väsyneen ja velton olon.

9. Ruokahalu kasvaa

Nestevajeesta kärsivä keho saattaa alkaa kaivatakin ruokaa. Pikkunälän tunteeseen kannattaakin juoda ensi alkuun lasi vettä.

10. Ruoansulatus häiriintyy

Toimiva ruoansulatus kaipaa kunnollista nesteytystä. Liian vähäinen vedenjuonti voi myös aiheuttaa yleisiä ruoansulatukseen liittyviä ongelmia, kuten närästystä.

11. Vanhenemisen merkit

Vanhenemisen myötä myös veden määrä vähenee kehossamme. Tämä tarkoittaa siis sitä, että vettä tulisi myös juoda enemmän.

 

Lähde: Bright Side

Lue myös:

    Uusimmat