11 asiaa, joita menestyvät ihmiset eivät tee työpaikalla

Se, että haluat menestyä työelämässä, ei tarkoita että sinun pitäisi hommata puvuntakki ja näkyvä kello, näyttää menestyneeltä ja kiireiseltä. Tärkeintä on oma asenne.

Haluatko tehdä vaikutuksen muihin? Todistaa olevasi hyvä ja tunnollinen työntekijä? Sitten et sorru näihin tekoihin.

Työssä menestyvät ihmiset eivät koskaan...

1. He eivät koskaan juoruile muista

Juoruileminen ja pahan puhuminen selän takana ei ole ainoastaan lapsellista ja tökeröä, vaan myös myrkyllistä toimintaa, joka ei sovi missään nimessä myöskään työpaikalle. Menestyneet ihmiset eivät käytä aikaa ja energiaa juoruiluun tai negatiivisen ilmapiirin luomiseen. Jos joku tarvitsee apua tai jokin aiheuttaa huolta, siitä puhutaan tai kysytään suoraan. Omaa arvoa ei tarvitse pönkittää tekemällä muista vihollisia tai antisankareita.

2. He eivät keksi tekosyitä

“No kun...”, ”En voinut, koska...”, "Koirani söi läksyni...", ”En osannut tehdä asialle mitään...”, ”Mutku...”

Tekosyiden sepitteleminen ei ole hyvä idea. Jos et esimerkiksi ennätä tehdä jotain työtehtävää, kerro siitä suoraan, äläkä keksi tekosyitä. Tekosyiden keksiminen ei herätä luottamusta, vaan tässäkin tapauksessa kannattaa olla aidosti rehellinen.

Työelämässä menestyvät ihmiset osaavat arvottaa työtehtäviään, pistää asiat tärkeysjärjestykseen ja ajoittaa ne oikein. Täsmällisyys on heille tärkeää.

3. He eivät sano heti ei

Menestyvä ihminen ei pelkää uusia tuulia etukäteen, vaan ottaa kaiken haasteena. He haluavat oppia uutta, eivätkä ole muutosvastarintaisia. He pyrkivät tekemään aina parhaansa eivätkä lannistu, jos eivät onnistu ensimmäisellä yrittämällä. He eivät sano suorilta käsin ”ei”, vaan etsivät ratkaisuja tai uusia toimintamalleja, jotta lopputulos olisi onnistunut.

"Ei" pitää osata kuitenkin sanoa esimerkiksi silloin, kun esimerkiksi työtehtäviä on kertynyt liikaa – silloin työtehtäviä pitää delegoida.

tiimi

4. He eivät valita työstään

Menestyneen ihmisen yksi tunnusmerkeistä on se, että hän nauttii työstään ja myös omistautuu sille. Työn tekeminen on palkitsevaa ja nautinnollista, ja siinä pääsee haastamaan myös itsensä. Jos haluat menestyä, älä vain valita – valittaminen ei vaikuta mihinkään positiivisesti tai saa aikaan muutosta. Jos jokin ei toimi, asialle pitää yksinkertaisesti tehdä jotain.

On kuitenkin tärkeää, että osaa irrottautua töistä, etteivät ne yhdisty liiakseen vapaa-ajan kanssa.

5. He eivät puhu yksityiselämästään

Vaikka olisit töissä kahdeksasta viiteen, ja vietät suuren osa ajasta kollegoittesi kanssa, kannattaa työminä ja yksityinen minä pitää erillään. On tärkeää tulla toimeen muiden työtovereitten kanssa, mutta mitä parhaimmiksi ystäviksi ei kannata ryhtyä.

Työpäivänä kannattaa keskittyä työntekoon, eikä yksityiselämän käsittelyyn – tämä tapahtuu sitten työajan ulkopuolella, omalla ajalla.

6. He eivät koskaan haasta riitaa tai sano ilkeitä asioita kollegoilleen

Niin metsä vastaa, kuin sinne huudetaan. Yleinen mielikuva siitä, että ilkeät ihmiset pärjäävät elämässä, ei pidä paikkaansa. Älä sorru olemaan töykeä työtovereillesi, jos haluat säilyttää heidän arvostuksensa. Menestyneen ihmisen tunnistaa siitä, että hän miettii ennen kuin avaa suunsa: hänen suustaan et kuule tökeröitä vitsejä, kirosanoja tai loukkaavia kommentteja. Menestyneellä ihmisellä on hyvä maine.

Paras keino on olla kohtelias, olla uskomatta juoruihin tai korulauseisiin. Kiistat eivät koskaan saisi äityä ilmiriidoiksi, vaan asiat pitäisi osata käsitellä ennen kuin ne nousevat ilmiliekkeihin.

7. He eivät puhu liikaa itsestään

Menestyneet ihmiset ovat hyviä kommunikoimaan: he tietävät, että aito kiinnostus ihmisiä kohtaan myös näkyy ja kuuluu. Teennäisyys ei toimi.

Menestyneet ihmiset eivät ole niitä, jotka puhua pälpättävät aina itsestään, vaan niitä, jotka kyselevät muilta ja ovat kiinnostuneita muiden ihmisten ajatuksista ja ideoista. Menestyksen avain ei ole käskyttää muita, vaan kuunnella muita.

8. He eivät koskaan sano luovuttavansa

Luovuttaminen ei ole vaihtoehto. Hanskojen tiskiin lyöminen ei ole vaihtoehto. Jos jokin ei toimi tai onnistu, siitä opitaan ja noustaan. Mitään ei jätetä kesken vain siksi, ettei ”huvita” tai oma kiinnostus olisi nollatasoa.

9. He eivät kieltäydy oppimasta uutta

Uuden oppiminen on (työ)elämän suola: vanhoihin kaavoihin ei kannata kangistua. Menestykseen taipuvaiset ihmiset ovat valmiita ottamaan neuvoja ja ohjeita vastaan myös nuoremmiltakin kollegoilta, jos heillä on jotain tietotaitoa mitä itsellä ei ole – vielä. Oppiminen tuo mukanaan uusia mahdollisuuksia – siksi ”ei”-sana ei kuulu heidän sanavarastoonsa tässäkään tapauksessa. Näin he myös löytävät uusia ideoita, joita voi hyödyntää työelämässä.

10. He eivät käännä selkäänsä apua tarvitsevalle

Itsekkyys ei toimi isommassa työyhteisössä: työporukka on tiimi, jolloin jokaisen hyvinvointi on etusijalla. Kukaan ei tee työtä vain itsensä, vaan kaikkien, koko tiimin menestyksen tähden. Menestystä janoava ihminen haluaakin tarjota apuaan muille, ja on valmis auttamaan muita heikkoina hetkinä sekä opettamaan heille omat kikka kolmosensa.

Menestynyt ihminen uskaltaa myös pyytää itse apua: näin työympäristössä vallitsee hyvä ilmapiiri, jossa kaikki ovat tasa-arvoisia.

11. He eivät mielistele turhaan

Jos haluat menestyä työelämässä, älä mielistele turhaan – kiitä, kun kiitoksille on oikea paikkansa, ja kehu, kun tarkoitat sitä oikeasti. Unohda korulauseet ja mielistelyt, arvostuksen voi saavuttaa tekemällä työnsä intohimolla ja ahkerasti, ei kiertoteitä pitkin.  

Kehuminen ja kiittäminen tulevatkin tällaisen ihmisten suusta luonnostaan, aidosti. Siksi he pärjäävätkin työelämässä – he ovat aitoja.

Tsemppiä töihin – muista myös venytellä!

Osittainen lähde: Lifehack.org

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja