11.6.2002 Silliä ja mansikoita

Uusi silli uusien perunoiden kaveriksi saapuu Suomeen keskiviikkona. Tuoreelle uudelle sillille riittä lyhyt liotus ja se maistuu parhaalta sellaisenaan sipulin, uusien perunoiden, tillin ja voinokareen kanssa. "Vanhasta" sillistä ja tietysti myös uudesta voit valmistaa lämmintä silliherkkua, jonka voi valmistaa etukäteen, säilyttää kylmässä ja lämmittää uunissa vasta ennen tarjoilua.

Lämmin silliherkku

8-10 jauhoista vanhaa perunaa
2 rkl öljyä
2 sillifileetä
2-3 sipulia varsineen tai 2 dl hakattua ruohosipulia
4 kovaksi keitettyä munaa
1-2 dl hienonnettua tilliä
mustapippuria
1. Liota sillifileitä tarpeen mukaan 2-4 tuntia. Suolaisuus voimistuu kun ruoka kuumennetaan. Leikkaa sillifileet ohuiksi viipaleiksi.
2. Keitä munat pehmeän koviksi (6-7 minuuttia) niin, että keltuainen säilyttää pehmeytensä. Jäähdytä ja kuori sekä hakkaa hakkelukseksi tai käytä silppuamiseen munaleikkuria.
3. Leikkaa sipulit varsineen ohuiksi viipaleiksi.
4. Kuori perunat, lohko ne 2-4 osaan ja keitä pehmeiksi. Muusaa muusinuijalla tai haarukalla kokkareiseksi ei tasaiseksi. Mausta ripauksella suolaa ja öljyllä.
5. Voitele 4-6 annosvuokaa tai 1 iso vuoka (esim. lasinen).
6. Levitä puolet perunasta vuokien pohjalle. Perunakerroksen päälle tilli, sitten sillipalat, sipulirenkaat, munahakkelus, vähän tilliä ja loput perunat kaikki kerroksittain.
7. Kuumenna uunissa 200 asteessa 20-30 minuuttia. Jos olet jäähdyttänyt ruuan välillä, lämmitys kestää vähän kauemmin.
8. Tarjoa lisäkkeeksi esim. tuoreita keitettyjä tai etikkapunajuuria, kastikkeeksi kermaviiliä tai jogurttia sekä ruisleipää.

Mansikat ja dippikastikkeita

tuoreita mansikoita

0,5 dl maitoa tai kermaa
50 g tummaa-, maito- tai valkoista suklaata

1. Kuumenna maito kiehuvaksi ja lisää suklaa paloina. Sekoita kunnes suklaa on sulanut. Kaada tarjoilukulhoon ja anna jäähtyä kylmässä tai tarjoa kuumana.

1 dl kuohukermaa
halvaa maun mukaan
1. Vatkaa kerma vaahdoksi ja mausta murustetulla halvalla.

vatkautuvaa vaniljakastiketta silputtua tuoretta minttua

1. Vatkaa vaniljakastike vaahdoksi ja mausta hienoksi silputulla mintulla. Maistele välillä, ettet lisää liikaa minttua.

Lue myös:

    Uusimmat