10 vinkkiä – näin uudenvuodenlupauksesi pitää!

About.com-sivusto listasi 10 vinkkiä, jotka auttavat sinua pitämään uudenvuoden lupauksesi.

1. Määrittele tarkka ja realistinen tavoite

Joka vusoi miljoonat ihmiset lupaavat laihduttaa tai kuntoilla seuraavana vuonna. Epämääräisten tavoitteiden sijaan keskity johonkin konkreettiseen, jonka voit realistisesti saavuttaa. Sitoudu esimerkiksi pudottamaan 10 kiloa tai juoksemaan puolimaraton. Kun tavoite on selkeä, voit myös suunnitella miten aiot sen vuoden aikana saavuttaa.

2. Tee vain yksi lupaus

Sinulla voi olla pitkä lista mahdollisia uudenvuodenlupauksia, mutta Hertfordshiren yliopiston psykologian professori Richard Wisemanin mukaan sinun pitäisi valita vain yksi lupaus. Keskitä energiasi tähän yhteen asiaan sen sijaan, että yrittäisit jakaa aikasi useiden eri tavoitteiden välillä.

3. Älä odota uuteenvuoteen

Suunnittelu on tärkeä osa minkä tahansa tavoitteen saavuttamista. Asiantuntijoiden mukaan sinun kannattaisi käyttää aikaa suunnitteluun ennen kuin aloitat suuren elämänmuutoksen. Kirjaa esimerkiksi ylös tavoitteesi, keinot, joiden avulla voit sen saavuttaa ja myös mahdolliset esteet tielläsi.

4. Aloita pienin askelin

Monet uuden vuoden lupaukset epäonnistuvat siksi, että ne ovat liian isoja. Dramaattinen kalorien pudotus, itsensä rääkkääminen salilla tai radikaali käytöksen muutos pilaavat aikomuksesi varmasti. Keskity sen sijaan pieniin askeliin, joiden avulla lopulta saavutat suuren tavoitteesi.

Jos olet esimerkiksi päättänyt juosta maratonin, aloita käymällä hölkkäämässä kaksi tai kolme kertaa viikossa. Jos yrität syödä terveellisemmin, aloita korvaamalla roskaruoka terveellisemmällä vaihtoehdolla. Vaikka tämä vaikuttaisi hitaalta alulta, pieniin muutoksiin on helpompi sitoutua, ja siten pitkän aikavälin tavoitteen saavuttaminen tulee todennäköisemmäksi.

5. Vältä menneitä virheitä

Älä toista samaa lupausta vuodesta toiseen. Wisemanin mukaan epäonnistuminen syö uskoa tavoitteen toteutumiseen.

Jos kuitenkin päädyt tekemään saman lupauksen uudestaan, arvioi aikaisempia tuloksiasi. Mitkä strategiat olivat tehokkaimpia? Mitkä eivät toimineet? Mikä esti sinua pitämästä lupaustasi aikaisemmin? Muuttamalla lähestymistäsi parannat mahdollisuuksiasi onnistua.

6. Muutos on edistystä

Epäterveelliset tavat, joista nyt pyrit eroon, muodostuivat todennäköisesti useiden vuosien kuluessa, joten kuinka voisitkaan odottaa karistavasi ne päivissä, viikoissa tai kuukausissa? Tavoitteen saavuttaminen voi viedä pidemmän ajan kuin mitä haluaisit, mutta muista, ettei kyse ole nopeuskisasta. Jos olet päättänyt tehdä elämänmuutoksen, sinun pitää varautua tekemään työtä sen eteen lopun ikääsi.

7. Älä anna vastoinkäymisten masentaa

Takaiskujen kokeminen on yksi yleisimmistä syistä luovuttaa lupausten suhteen. Jos retkahdat vanhoihin tapoihisi, älä pidä sitä epäonnistumisena. Polku päämäärääsi ei ole suora, ja tielläsi tulee aina olemaan muutoksia. Pidä retkahduksia mahdollisuuksina oppimiseen.

Jos pidät kirjaa tavoitteesi saavuttamisesta, kirjoita ylös myös mikä johti retkahtamiseen. Kun ymmärrät kohtaamiasi takaiskuja, sinulla on paremmat mahdollisuudet selvitä niistä tulevaisuudessa.

8. Hae tukea perheeltä ja ystäviltä

Olet kuullut tämän varmasti aiemminkin, mutta se johtuu siitä että perheen ja ystävien tuki todella auttaa! Tuki, esimerkiksi treenikaveri, auttaa sinua säilyttämään motivaatiosi.

Kerro lupauksesi ystävillesi ja perheellesi, ja pyydä heiltä apua tavoitteen saavuttamiseksi. Voit myös hankkia vertaisutkea esimerkiksi liittymällä johonkin ryhmään, joka jakaa tavoitteesi.

9. Pidä motivaatiosi elossa

Ensimmäisten päivien ajan varmaankin puhkut intoa lupauksesi kanssa. Koska et ole vielä kohdannut kiusauksia ja epämukavuutta, muutos voi vaikuttaa helpolta. Kun raahaat itseäsi salille aamulla kello kuusi tai kärsit tupakan vieroitusoireista, motivaatiosi voi alkaa hiipua.

Muistuta itseäsi siitä, miksi teet tämän. Mitä saat, kun pääset tavoitteeseesi? Löydä inspiraation lähteitä joista voit ammentaa, kun ajat käyvät rankoiksi.

10. Älä luovuta

Helmikuuhun mennessä monet ihmiset ovat menettäneet sen kipinän, jonka he tunsivat lupauksen tehdessään. Pidä uudenvuoden lupauksesi elossa jatkamalla työtä tavoitteiden saavuttamiseksi myös vastoinkäymisten jälkeen. Jos lähestymistapasi ei toimi, arvioi tilanne uudelleen ja laadi uusi suunnitelma.

Päiväkirjan pitäminen voi olla avuksi lupauksen pitämisessä, sillä voit kirjata siihen sekä edistymisesi että takapakkisi. Kirjoita, miksi olet antanut lupauksen, niin että voit palauttaa sen mieleesi motivaation laskiessa.

Lähde About.com

Kuvat Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat