10 välipalasääntöä – älä pilaa ruokavaliotasi huonoilla valinnoilla

Olipa tavoitteenasi sitten pitää kilot kurissa tai karistaa niitä, kannattaa päivittäiseen naposteluun ja välipaloihin kiinnittää huomiota. Lue kymmenen sääntöä, joiden avulla päivittäiset välipalavalinnat eivät pilaa ruokavaliotasi.

Vaikka yrittäisitkin pudottaa painoasi, välipalat eivät ole vihollisesi. Hyvä ja terveellinen välipala pitää nälän poissa myös pääaterioiden välillä ja voi täyttää puuttuvat kolot päivittäisestä ravinnonsaannista. Välipalat vaativat kuitenkin oikeita valintoja, joten seuraavat kymmenen sääntöä on hyvä olla hallussa.

1. Mittaa

Kun olet valinnut, mitä haluat syödä, mittaa sopiva annos, lähde pois keittiöstä ja istu nauttimaan herkkusi. Älä napostele suoraan murolaatikosta tai keittiössä seisten, koska silloin tulet helposti syöneeksi liikaa.

2. Täytä puuttuvat kolot

Käytä välipaloja täyttämään ruokavaliosi tyhjilleen jääneet kolot. Jos et syönyt lounaalla vihanneksia, syö niitä välipalaksi iltapäivällä. Näin ruokavaliosi pysyy tasapainoisena. Hedelmät ja vihannekset ovat myös vähäkalorisempia kuin kourallinen karkkeja.

3. Hyväksy mieliteot

Etkö voi lakata haaveilemasta suklaasta? Älä turhaan yritä tukahduttaa mielihalujasi. Yritä sen sijaan löytää terveellisempi vaihtoehto, jotta et myöhemmin ahmi liikaa. Pari palaa tummaa suklaata ja jokunen pähkinä saattavat jo helpottaa herkutteluhimoasi. Tai kokeile kastaa mansikoita tummaan suklaaseen – kasta kuitenkin vain päät, älä koko mansikkaa.

4. Älä herkuttele yli 200 kilokalorin

Pidä välipalat 150 ja 200 kilokalorin välissä, erityisesti jos yrität pudottaa painoa. Määrä kuulostaa pieneltä, mutta on olemassa paljon välipalavaihtoehtoja, joiden kilokalorimäärä pysyy 150 kieppeillä ja ne ovat silti täyttäviä. Kokeile vaikkapa päärynää ja pähkinöitä.

5. Mieti, miten treenaat

Oikeanlainen välipala on avain tehokkaaseen liikuntaan ja siitä palautumiseen. Nauti proteiineja ja hiilihydraatteja mieluiten noin puoli tuntia ennen kuin aloitat treenisi. Palaudut hyvin, kun valitset myös treenien jälkeen naposteltavaksi sekä proteiineja että hiilareita.

6. Älä unohda vettä

Täytä vesipulloasi päivän mittaan ja ota pari kulausta jokaisen haukun jälkeen. Vesi pitää olon täydempänä ilman ylimääräisiä kilokaloreita.

7. Nautiskele

Koska välipalat ovat pieniä, yritä saada välipalasi kestämään 15 minuutin ajan ja nautiskele joka haukusta. Kun hidastat syömistempoasi, olosi tuntuu täydeltä, kun viimein lopetat eikä mielesi tee lisää. Toteuta samaa sääntöä jokaisella päivän aterialla.

8. Muista oikea yhdistelmä

Nälän sammuttava välipala sisältää oikeassa suhteessa proteiineja, hiilihydratteja ja rasvoja. Tällä yhdistelmällä verensokerit pysyvät tasaisena ja olo tuntuu kylläiseltä. Hyvä välipala sisältää esimerkiksi hedelmiä, vihanneksia ja leipää sekä pähkinöitä, jogurttia tai juustoa.

9. Ota mukaan

Kun olet tien päällä, saatat tarttua mihin tahansa käsillä olevaan yllättävän nälän sammuttamiseksi. Pidä siis aina mukana terveellistä välipalaa, jotta et sortuisi suklaapatukkaan. Pidä laukussa vaikka proteiinipatukoita tai pientä pussillista pähkinöitä.

10. Pidä painonpudotus mielessä

Vaikka välipalojen mukana tulee väkisin kilokaloreitakin, aterioiden välissä napostelu voi silti auttaa painonpudotuksessa. Se tyydyttää nälkää, jolloin epätodennäköisemmin tartut runsaskalorisiin vaihtoehtoihin tai syöt liikaa päivällisellä.


(MTV LIFESTYLE)

Lähde: Fitsugar

Lue myös:

    Uusimmat