10 tutkittua syytä: Elokuvien katselu on hyväksi mielenterveydelle

Asiantuntijoiden mukaan television tai elokuvien katselu on mielenterveyden kannalta erittäin hyödyllinen vapaa-ajanviettotapa. 

Hektinen työpäivä, kiire ja stressi. Kotiin päästyään moni meistä kääntääkin television päälle ja päätyy makaamaan sohvalle. Tämä usein paheksuttu vapaa-ajanviettotapa on asiantuntijoiden mukaan kuitenkin sittenkin erittäin suositeltavaa. Psykologi John Mayerin mukaan television katselu auttaa meitä ratkaisemaan monia psykologisia ongelmia, jotka jäisivät muuten vaivaamaan mieltämme.

– Fiktion katselu voi esimerkiksi rohkaista meitä taistelemaan pelkojamme vastaan ja parantaa aivokapasiteettiamme, Mayer toteaa.

Tässä kymmenen positiivista syytä katsella elokuvia ja televisiota. Kaiva nämä esille seuraavan kerran, kun joku kritisoi hyvää tekevää harrastustasi.

1. Haastaa mielikuvituksesi

Fantasiatarinat laajentavat ajattelutapaamme, sillä ne saavat meidät pohtimaan, käsittelemään ja vertailemaan elokuvan tapahtumia todellisuuteen. Fantasiaelokuvat saavat ihmiset kysymään mitä jos -kysymyksiä. Mitä jos avaruudessa olisi elämää? Mitä jos aikakoneella matkustaminen olisi mahdollista? Nämä pohdinnat johtavat usein uusiin oivalluksiin ja ajattelutapoihin. 

2. Auttavat tosielämän tilanteissa

Ihmiset ovat antropologi Jared Miraclen mukaan tarinankertojia, joiden koko elämä rakentuu kuvitteellisille ideoille. Jo muinaisista ajoista lähtien olemassa olleet myytit, fantasiaolennot ja erilaiset sankarit palvelevat Miraclen mukaan ihmisen psykososiaalisia tarpeita. Vaikka ihmiset eivät sitä itse huomaisi, nämä elokuvien ja televisiosarjojen kautta ammennetut opit auttavat keksimään ratkaisuja tosielämän tilanteisiin

3. Vahvat naishahmot esikuvina

Televisiohahmojen jäljitteleminen voi auttaa selviytymään vaikeista tilanteista ja antaa katsojalleen rohkeutta. Kyseinen vaikutus on huomattu erityisesti vahvojen naishahmojen kohdalla. Mediakulttuurin tutkija Barna W. Donovan mukaan vahvat naishahmot kannustavat naisia kohtaamaan elämän ylä- ja alamäet sekä saavuttamaan unelmansa.

4. Vie matkalle toiseen maailmaan

Laittamalla television päälle tai elokuvan pyörimään, voit hetkessä siirtyä toiseen maahan tai jopa toiseen galaksiin. Viihtyminen ja rentoutuminen ovat edelleen viihteen tärkeimpiä tavoitteita. Yleisö haluaa, että he voivat edes hetkeksi paeta arkea toiseen maailmaan. Tämä teoria selittää hyvin fantasiaelokuvien suosion.

5. On keino ladata akkuja

Jokainen meistä tarvitsee säännöllisesti niin sanotun aikalisän elämäänsä. Tutkija Alexis Conasonin mukaan hyvän elokuvan tai tv-sarjan katsominen on hyvä keino ladata aivojamme. Ohjelmien katselu antaa meille mahdollisuuden paeta arjen rasituksia, mikä on pitkällä aikavälillä erittäin tärkeää.

– Kun uppoudumme elokuvaan tai televisio-ohjelmaan, unohdamme usein itsemme ja huolemme, jotka muuten täyttäisivät mielemme, Conason kertoo.

6. Auttaa käsittelemään tunteita

Elokuvat ja ohjelmat saavat meidät joskus jopa itkemään, eikä se ole lainkaan huono asia. Kuvitteellisten tarinoiden avulla pystymme käsittelemään ongelmia ja tunteita, joiden käsittely olisi muuten vaikeaa.

– Jos jollakulla on vaikeuksia käsitellä esimerkiksi rakkaansa kuolemaa, hän voi käsitellä tunteitaan itkemällä elokuvassa, jonka tarina koskettaa läheisesti hänen omaa elämäänsä, Conason kertoo.

Vaikka tämänkaltainen tunteiden käsittely on hyvästä, ylilyöntejä kannattaa kuitenkin varoa.

7. Tuo mielihyvää elämään

Aivot saavat mielihyvää kaikenlaisista elokuvista, jopa kauhusta. Stressi vapautuu, kun elokuvan vääryyttä kokenut hahmo saa vihdoin oikeutta tai pitkään ihmetyttänyt mysteeri ratkeaa. Kun katselemme jotain jännittävää, stressihormonin määrä kasvaa. Elokuvan tai ohjelman edetessä aivomme alkavat kuitenkin erittää mielihyvähormoni dopamiinia, joka tuottaa meille iloa. Kun elokuva päättyy, olemme todennäköisesti hyvinkin iloisia sen tarjoamaan loppuratkaisuun.

8. Valmistaa meitä muutoksiin

Vaikka zombit tuskin valtaavat maapalloa elokuvien tapahtumat voivat auttaa meitä vaikeuksien yli. Asiantuntijoiden mukaan elokuvat ja ohjelmat auttavat ihmisiä valmistautumaan etenkin psykologisiin muutoksiin. Kun elokuvia katselleet ihmiset kokevat vastoinkäymisiä, he kokevat vähemmän stressiä, sillä he tietävät, että niistä voi selviytyä. Jos kerran elokuvassakin selvittiin, niin selviän minäkin!

9. Auttaa parantumaan sydänsuruista

Kukapa ei olisi sydänsuruissaan katsellut Sinkkuelämää tai Bridget Jonesia. Näiden elokuvien katselu on hyödyllistä, sillä kuvitteelliset tarinat auttavat näkemään oman elämänsä aivan uudessa valossa. Elokuvien omaa elämää vastaavat tilanteet antavat uusia näkökulmia ja ajattelutapoja. Parhaimmassa tapauksessa ne voivat auttaa torjumaan kielteisiä tunteita.

10. Saa meidät nauramaan

Komedioiden katselu voi olla hyvinkin terapeuttista. Nauraminen alakuloisen päivän jälkeen vapauttaa stressiä ja vähentää ahdistusta, yksinäisyyttä ja masennusta. Ääneen nauraminen vapauttaa myös fyysistä stressiä, joka ilmenee koko kehon rentoutumisena.

Video: Myös tälle niksivideolle saa nauraa.

Lue myös:

    Uusimmat