10 tehovinkkiä: Vihdoinkin eroon stressistä!

Stressi voi olla myös hyväksi, koska se saa sinut tekemään asioita. Liiallinen stressi on kuitenkin ongelma, jota ei tule väheksyä, sillä se vaikuttaa terveyteen monella tapaa aina ylipainosta univaikeuksiin ja migreenikohtauksiin.

Pyri rentouttamaan elämäsi näiden kymmenen ohjeen avulla.

1. Varaa aikaa kalenterista vain itsellesi

Kirjoita kalenteriisi merkinnöiksi iltoja, jotka ovat vain sinun ja perheesi rentoutumista varten. Muista myös antaa aikaa ihan vain itsellesi. Se on tärkeää kiireen keskellä.

2. Karsi tehtävälistaasi

Käsi sydämelle – kuuluvatko kaikki tehtävälistallasi olevat asiat pakollisiin? Karsi niitä mahdollisuuksien mukaan ja opettele sanomaan ei. Jos tehtävistä kieltäytyminen on vaikeaa, opettele sitä ensin vaikka peilin edessä. Muuten ehdit myöntyä sinulle ehdotettaviin tehtäviin ennen kuin edes ajattelet asiaa.

3. Aloita liikkuminen

Terveys- ja naistenlehtien puhe liikunnan tärkeydestä ei ole humpuukia. Jos koet, että siitä tulee jälleen yksi riippakivi tehtävälistallesi, aloita pienistä asioista: Kävele työmatkat ja vältä hissiä.

4. Tapaa ystäviäsi

Tämä on tärkeää etenkin perheellisille. Väsynyt aikuinen on lapselle huonosti läsnä ja oman ajan ottaminen on tärkeää – käy elokuvissa, syömässä ystävien kanssa tai saunomassa ystäviesi kanssa tai yksin. Vaikka lapset ja perhe olisivat tärkeintä elämässäsi, on kaikkien saatava välillä olla yksin.

5. Älä tee iltaisin töitä

Sanomattakin selvää, että se stressaa entistä enemmän. Iltaisin työskentely tekee nukahtamisesta vaikeaa, eikä sinulle jää aikaa palautumiseen.

6. Syö hyvin

Vältä vaaleaa vehnää ja sokeria, äläkä sorru kiireessä eineksiin. Syö hyvää, puhdasta ruokaa, joka saa sinut voimaan paremmin.

7. Opettele rentoutumaan

Rentoutumistekniikoita on useita, joista voit valita mieleisesi. Kokeile esimerkiksi seuraavaa:

Mene sängylle makaamaan, laita silmät kiinni ja rauhoita hengityksesi. Jos et halua nukahtaa, laita herätyskello soimaan sopivan ajan päähän – esimerkiksi puoli tuntia on hyvä aika rentoutumiseen.

Ajattele ensin varpaitasi – ne ovat raskaat ja lämpimät. Kun varpaasi lämpenevät ja tuntuvat painavilta, siirry eteenpäin jalkateriisi. Käy näin läpi koko kehosi.

Nauti tunteesta jonkin aikaa ja herättele itsesi hitaasti.

8. Pidä taukoja kesken päivän

Kun on kiire, muista välillä pysähtyä. Mene tilaan, jossa voit olla hetken yksinäsi – vaikka vessaan, jos ei muuta löydy. Hengittele jonkin aikaa ja rauhoitu.

9. Kiinnitä huomiota hengitykseesi

Moni stressaantunut tukahduttaa hengityksensä – keskity välillä siihen, että hengität syvään ja käytät keuhkojasi.

10. Älä aikatauluta lomaasi

Kun pääset lomalle, nauti siitä! Sen sijaan, että aikataulutat lomasi täyteen sukulaisvierailuja ja ulkomaanmatkoja, pysy paikoillasi ja rauhoitu. Esimerkiksi mökille suuntaaminen ilman erityistä ohjelmaa on loistava ajatus.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja