10 kammottavinta ainesosaa ruoassa – hämmentävä lista!

Käsitellyistä elintarvikkeista saattaa löytyä mitä ällöttävimpiä ainesosia aina hiuksista majavan perärauhaseen.

Elintarvikkeiden tuoteselosteiden syynääminen on monelle arkipäivää. Ruoka-ainelistat eivät kuitenkaan aina kerro koko totuutta, sillä käsitellyistä ruoista saattaa löytyä ikäviä yllätyksiä.

Mitä kaikkea elintarvikkeista voi löytyä?

Hiukset

Hiuksista saatavaa L-kysteiiniaminohappoa käytetään elintarvikkeiden säilöntäaineena. Samaa happoa saadaan myös lintujen höyhenistä ja lehmien sarvista. The Vegetarian Resource Group -järjestön mukaan yleisimmin säilöntäaineen valmistukseen käytetään kiinalaisista kampaamoista kerättyjä ihmisten hiuksia. Jos et halua syödä hiusperäisiä tuotteita, brittilehti The Guardian kehottaa välttämään pikaruokaketjuja McDonald'sia, Dunkin' Donutsia ja Burger Kingiä, jotka The Vegetarian Resource Groupin mukaan käyttävät L-kysteiiniaminohappoa.

Arsenikki

Syöpää aiheuttavaa arsenikki-myrkkyä on löydetty niin riisin, aamiaismurojen kuin mehujenkin seasta. Saksalaistutkijat löysivät arsenikkia myös oluesta, ja esittelivät tutkimustuloksia National Meeting & Exposition of the American Chemical Society -tapahtumassa 2013. Myrkkyä on löydetty myös kirkkaanvärisistä oluista ja viineistä, joista on suodatettu väriä tuovat kasvinosat ja hiivan jäänteet pois. Viininviljelijöiden käyttämä suodatinaine saattaa sisältää rautaa ja metalleja sekä arsenikkia. Parhaiten vältät arsenikin, kun suosit suodattamattomia juomia.

Pakkasneste

Monet virvoitusjuomat saattavat sisältää propyleeniglykolia, joka on pakkasnesteissä käytetty yhdiste. Samaa ainetta käytetään myös kosmetiikka- ja lääketeollisuudessa. EU-alueella propyleeniglykoli ei kuitenkaan ole sallittu aine elintarvikekäytössä.

Majavan perärauhanen

Vanilja-, mansikka- tai vadelmajäätelöstä saattaa löytyä luontaisena aromina majavan perärauhasen eritettä, haustetta. Majavan perärauhasta käytetään yleisesti etenkin jäätelön säilöntäaineena.

Kalanrakko

Kalan uimarakkoa käytetään liivatteen kaltaisena aineena oluissa. Kalanrakkoa lisätään tynnyrioluisiin ja Guinnesiin poistamaan kiinteitä hiukkasia ja hiivan jäänteitä.

Kivihiiliterva

Monissa elintarvikkeiden väriaineissa käytetään kivihiilitervaa. Tutkimusten mukaan tartratsiini-väriaineesta löytyi yhteys lasten ylivilkkauteen. Vuodesta 2007 lähtien tartratsiinia sisältävissä tuotteissa on ollut EU-alueella varoitusmerkintä.

Silikonirintojen täyte

Yhdysvalloissa McDonald'sin kananuggeteista ainoastaan puolet on kanaa, toinen puoli koostuu synteettisistä ainesosista, kertoo organicauthority.com. Yhdysvaltalaisista nuggeteista löytyvää dimetyylipolysiloksaania käytetään muun muassa rintaimplanttien täytteenä. Suomessa syötävien McNuggettien ainesosaluettelo näyttää tältä: kanan rintafileeliha (47 %), vesi, jauhot (vehnästä ja maissista), kasviöljy, muunnettu tärkkelys, tärkkelys (sisältää vehnää), suola (1,1 %), vehnägluteeni, aromi, nostatusaineet (E450, E500, E341), pippuri, sokeri, selleri, selleriuute, glukoosisiirappi. Paistoöljy: Rypsiöljy, auringonkukkaöljy, vaahdonestoaine (E900). Täysin kovettamatonta kasviöljyä.

E900 on vaahdonestoaine, polydimetyylisiloksaani on polymeeri, jota käytetään mm. keitoissa ja mehuissa sekä piilolinssien, lääketieteellisten välineiden, shampoon (dimetikoni tekee hiukset liukkaiksi ja kiiltäviksi), tilkitsemisaineiden, liukastevoiteiden ja kuumankestävien tiilien tekoon.

Kovakuoriasten kuoret

Punaisissa elintarvikeväreissä käytetään kovakuoriaisten keitettyjä kuoria. Puoleen kiloon väriainetta tarvitaan noin 70 000 ötökkää.

Jyrsijöiden karvat

Suurissa tehdashalleissa tuotettuihin elintarvikkeisiin saattaa päätyä pienten vipeltäjien karvoja. Yhdysvalloissa tuotteissa sallitaan tiettyjä määriä "väistämättömiä vikoja", joten suklaapatukasta, mausteiden seasta tai maapähkinävoista saattaa löytyä karvaisia kohtia.

Booraksi

EU:ssa sallittua booraksia käytetään elintarvikkeiden säilöntäaineena. Ainetta hyödynnetään myös pesuaineissa, kaivosteollisuudessa ja lannoitteena. Booraksia löytyy etenkin nuudeli- ja riisiruoista sekä kalan mädistä, sillä se tekee elintarvikkeelle sitkeän rakenteen.

Lähde: The Guardian

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja