Syksy on kääryleiden aikaa. Kääreenä voit käyttää keräkaalia (litteä käärylelajike paras), kurttukalia, mangoldia, kiinankaalia ja eri salaattien lehtiä. Täytteeksi sopii jauheliha (possu-, lammas- tai kalkkuna- tai sikanautajauhelia), sienet ja muut kasvikset sekä kala. Tavallisen riisin asemesta voit käyttää täytteeseen esim. erilaisia riisiseoksia, rikottuja ohrasuurimoita tms., joiden valikoima laajenee koko ajan. Jos valmistat ison annoksen kaalikääryleitä, jaa työt kahdelle päivälle; keitä kaali ja riisi tänään, valmista ja kypsennä kääryleet huomenna. Kaalikäääryleet sopivat erinomaisesti pakastettaviksi. Kaali- tai muut kääryleet voit kypsentää uunissa tai liedellä kattilassa tai höyryssä ritilän päällä, hoyrykattilassa, mehu-maijassa tai höyrykeittimessä.
Kurttukaali-tattikääryleet
12 kurttukaalin lehteä
1 - 2 dl kypsää silputtua kaalin sisustaa
1 dl kypsää riisiseosta tai rikottua ohraa
3 - 4 dl esikypsennettyjä tatteja tai muita sieniä paloina
1 sipuli + 1 rkl öljyä
1 - 2 valkosipulinkynttä
4 - 5 rkl parmesaani- tai muuta vahvaa juustoraastetta
1 - 3 rkl tuoretta kirveliä tai oreganoa
mustapippuria
0,5 - 1 tl suolaa
kasvislientä
1. Irrota päällimmäiset lehdet kurttukaalista varovasti ja keitä niitä runsaassa vedessä muutama minuutti, jotta ne pehmenevät vähän. Jäähdytä kylmässä vedessä. Leikkaa paksuimmat lehtiruodot pois. Valuta lehdet hyvin ja levitä ne työlaudalle. Jos käytät tavallista kaalia, koverra siitä kanta ja keitä kaali isossa kattilassa vedessä ja nosta pehmenneitä lehtiä varovasti pois. Leikkaa lehtiruoti pois lehdistä.
2. Silppua sipuli valkosipulinkynnet ja kullota ne pehmeiksi öljyssä mikrossa tai pannulla. Anna jäähtyä vähän.
3. Silppua sienet pienemmiksi. Sekoita muut aineet niiden joukkoon ja mausta hyvin.
4. Jaa täyte lehdille ja ja kiedo kääryleeksi. Sulje tarvittaessa hammastikulla.
5. Lado kääryleet voideltuun uunivuokaan ja kypsennä hetken aikaa sellaisenaan 200 asteessa. Lisää joukkoon kasvislientä ja anna hautua 20-40 minuuttia. Tai lado kääryleet höyryritilälle tms. ja kypsennä höyryssä kannen alla n. 10 minuuttia.
Keitä haudutus tai höyrytyslientä kokoon, mausta kerma- tai ranskankermalorauksella ja tarjoa kastikkeena. Tarjoa lisäkkeeksi perunoita ja/tai kasviksia.
Kirjolohikurttukaali/salaattikääryleet
6 kurttukaalinlehteä,
4-8 mangoldin, kiinankaalin tai jäävuorisalaatin lehteä
täyte:
200 g nahatonta ja ruodotonta tuoretta tai graavikirjolohta tai lohta
½ - 1 puna- tai keltasipuli
½ dl kypsää riisiä tms.
1 tl öljyä
tilliä tai ruohosipulia
suolaa, musta- tai valkopippuria
1 dl kurttukaalin tms.kypsää sisustaa tai lehtiä silppuna
1. Hienonna sipuli ja kuullota se pehmeäksi. Anna jäähtyä hetki. Sekoita joukkoon kaali-, mangoldi- tai salaattisilppu, kypsä riisi tms., hienonnettu tilli tai tuohosipuli. Mausta suolalla ja pippurilla. Jos silppuat kalan, lisää myös se joukkoon.
2. Leikkaa kala ohuiksi viipaleiksi tai pieniksi kuutioiksi.
3. Levitä lehdet työlaudalle. Levitä päälle kirjolohiviipale ja täyte tai pelkkä täyte, jos olet silpunnut kalan. Kiedo rullalle tai kääryleeksi. Sido tarvittaessa tikulla.
4. Nosta kääryleet höyrykattilaan tms. ja kypsennä kannen alla höyryssä n. 5 min.
Tarjoa lämpimäksi ruuaksi kasvisten kanssa tai alkuruuaksi leivän kera.