Mainos
leivontanurkkakansi1valmis

Paluu menneisyyteen: Vanhanajan mustikkapiirakka, joka pitäisi leipoa ainakin kerran kesässä – oletko jo testannut?

Perinteinen pullataikinapohjainen mustikkapiirakka maistuu aina. Pellillinen suosikkipiirakkaa vie monen makumatkalle lapsuuteen.

Pellillinen perinteisintä mustikkapiirakkaa tehdään pehmoisesta pullataikinasta. Vaikka pullataikinan tekeminen vie hieman enemmän aikaa kuin murotaikinan, on se kaiken vaivan arvoista, sittä ihana maku tuo monelle mieleen lapsuuden!

Pullataikinan kohotusaikaa saat lyhennettyä, kun laitat taikinakulhon kohoamaan esimerkiksi 40‐asteisen uunin keskitasolle tai tiskialtaaseen, jonka pohjalle olet laskenut kuumaa vettä.

Taikinasta 2/3 käytetään piirakan pohjaan ja lopuista 1/3:sta pyöritellään koristenauhat piirakan päälle.

Tässä ohjeessa mustikkatäyte on tehty napakaksi lisäämällä siihen sämpyläjauhoja. Sämpyläjauhot ovat hyvä vaihtoehto perinteiselle perunajauholle, josta joidenkin mustikkapiirakan ystävien mielestä jää ikävähkö sivumaku mustikoihin.

Perinteinen mustikkapiirakka pullataikinasta

uunipellillinen

1 annos (5 dl nestettä) itse tehtyä pullataikinaa
6–8 dl mustikoita
2–3 rkl sämpyläjauhoseosta
1 dl hillosokeria

Voiteluun:

munaa

Valmista ensin 5 dl nesteestä annos pullataikinaa. Peitä liinalla ja kohota kaksinkertaiseksi. Kohotusaika on noin 45 min–1 tunti.

Ota taikina kulhosta ja vaivaa ilmakuplat pois. Kauli 2/3 taikinasta yhdeksi isoksi piirakkapohjaksi. Nosta levy pellille leivinpaperin päälle. Venytä taikinaa hieman myös pellin reunoille.

Sekoita mustikat, sämpyläjauhot ja hillosokeri kulhossa ja levitä seos kohonneen pullapohjan päälle.

Pyörittele lopusta 1/3 taikinasta piirakan päälle koristenauhat. Asettele nauhat piirakan päälle vinottain niin, että piirakkaan muodostuu verkkokuvio. Voitele nauhat ja reunat munalla. Paista 175–200-asteisen uunin keskitasolla noin 30 minuuttia.

Resepti: Arja Elina Laine, Myllyn Paras Oy

Arjan Leivontanurkan Paluu menneisyyteen -juttusarjassa muistellaan menneiden vuosikymmenten suosikkireseptejä, joista osa on jo vaipunut unholaan ja toiset jääneet osaksi arkeamme.

Uusimmat: Retro

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja