Mainos
Mainos
leivontanurkkakansi1valmis

Paluu menneisyyteen: Syksyn paras puuro lapsuudestasi – tätä reseptiä ei kannata unohtaa!

Perinteinen vispipuuro on pehmeä herkku, jonka resepti kannattaa palauttaa mieleen viimeistään nyt, kun puolukkakausi on parhaimmillaan.

Lapsuudesta tuttu vispipuuro on herkku, joka sopii niin aamu- kuin välipalaksikin. Perinteisesti vispipuuro valmistetaan puolukoista ja mannasuurimoista, mutta mikään ei estä korvaamasta puolukoita esimerkiksi herukoilla, mustikoilla, karviaisilla, omenalla tai raparperilla. Vadelmat ja mansikat tekevät puurosta puolestaan makeamman. Voit käyttää vispipuuroon myös marjamehua.

Kuohkeimman puuron saat käyttämällä vaaleita mannasuurimoita, mutta jos haluat kuituisemman version, keitä puuro kauramannasuurimoilla ja jätä marjojen kuoret puuroon.

Voit käyttää puuroon joko tuoreita- tai pakastemarjoja. Kannattaa kuitenkin ottaa huomioon, että pakastemarjat pehmenevät nopeasti, joten viiden minuutin kiehutus riittää niille. 

Alta löydät perinteisen vispipuuron lisäksi myös oikaistun version, joka syntyy hetkessä tehosekoittimessa.

Perinteinen vispipuuro

7 dl vettä
4 dl puolukoita tai muita marjoja
noin ½ dl sokeria
¼ tl suolaa
1¼ dl mannasuurimoita

Kiehauta vesi ja marjat, anna kiehua 5–15 minuuttia. Mausta sokerilla ja suolalla ja tarkista maku. Siivilöi halutessasi liemestä marjojen kuoret pois. Ne voi myös jättää puuroon, jolloin puurosta ei tule aivan yhtä kuohkeaa vaahtoa. Vispaa mannasuurimot kiehuvaan liemeen ja anna kypsyä hiljalleen välillä sekoittaen 5–10 minuuttia.

Anna puuron jäähtyä. Vatkaa voimakkaasti kuohkeaksi vaahdoksi, mieluiten sähkövatkaimella. Puuron voi syödä myös ilman vatkaamista lämpimänä tai kylmänä marjapuurona maidon kanssa.

Katso ohjeet vispipuuron valmistukseen videolta. 


Melkein kuin vispipuuro

1 dl munanvalkuaista
1 dl maitoa
2 dl puolukoita
sokeria maun mukaan

Laita kaikki ainekset kaadetaan blenderiin ja koneen annetaan käydä noin puolen minuutin ajan. Kaada kulhoon ja tarjoile.

Arjan Leivontanurkan Paluu menneisyyteen -juttusarjassa muistellaan menneiden vuosikymmenten suosikkireseptejä, joista osa on jo vaipunut unholaan ja toiset jääneet osaksi arkeamme.

Uusimmat: Retro

Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja