Mainos
Mainos
leivontanurkkakansi1valmis

Paluu menneisyyteen: Supersimppeli iltapalapiirakka maistuu koko perheelle – tämä luottoresepti kannattaa kaivaa jälleen esiin!

Tämä helppo resepti osoittaa, että hyvän ruoan valmistamisen ei tarvitse olla vaikeaa! Mehevä sipulipiirakka raikkaan salaatin kanssa nautittuna sopii erinomaisesti niin lounaaksi, iltapalaksi kuin kahvipöytään.

Sipulista ja juustosta koostuva piirakka saattaa kuulostaa melko yksinkertaiselta, mutta yhdessä näistä kahdesta ainesosasta syntyy maukas, täyttävä ja monipuolinen herkku, jota on vaikea voittaa!

Muutamasta ainesosasta valmistuva ruokalaji maistuu koko perheelle, kunhan maltat kypsentää sipuleita riittävän pitkään. Pannulla itkettävän kirpeät sipulit muuttuvan ihanan makeiksi ja sulattavat vannoutuneimmankin sipulinvihaajan sydämen. 

Vaihtelua tähän mahtavaan herkkuun saat sipulilajikkeita ja juustolaatuja vaihtamalla. Voit halutessasi lisätä täytteeseen myös pekonia. 

Sipuli-juustopiirakka

Pohja:
6 dl vehnäjauhoa
2 1/3 dl voita kuutioina
6 rkl kylmää vettä
1 tl suolaa
1 tl sokeria

Täyte:
2–3 isoa sipulia
2 rkl voita
2 1/3 dl vettä
2 1/3 dl juustoraastetta
maitoa tai munanvalkuainen

Yhdistä kulhossa jauhot, suola ja sokeri. Nypi kuutioitu kylmä voi jauhojen joukkoon. Sekoita lopuksi joukkoon kylmää vettä sen verran, että saat tasaisen taikinan. Jaa taikina kahdeksi palloksi ja nosta jääkaappiin odottamaan.

Kuori ja leikkaa sipulit ohuiksi viipaleiksi. Kuullota sipuleita voissa 3–5 minuuttia. Lisää joukkoon hyppysellinen suolaa. Lisää pannulle vesi ja anna kiehua kevyesti, kunnes vesi on haihtunut. Älä päästä sipuleita ruskistumaan. Siirrä sipulit lautaselle ja anna jäähtyä.

Kauli taikinapallot jauhon avulla piirakkavuoan kokoisiksi levyiksi. Painele toinen taikinalevy voidellun vuoan pohjalle ja lisää päälle sipulit. Ripottele viimeiseksi pinnalle juustoraaste. Nosta toinen taikinalevy täytteen päälle ja painele reunat kiinni. Voitele pinta maidolla tai munanvalkuaisella. Paista 190 asteisessa uunissa 35–40 minuuttia, kunnes piirakka on ruskistunut.

Pekoninen sipulipiirakka

1 pkt valmista piirakkataikinaa
1 pkt pekonia (150 g)
750 g sipuleita
1 tl timjamia
100 g sipulituorejuustoa tai vastaavaa
2½ dl maustettua kermaa (esim. kolme sipulia)
1 rkl fenkolin siemeniä

Ota taikina sulamaan. Valmista täyte taikinan sulaessa. Kuori sipulit, halkaise ne ja leikkaa renkaiksi. Leikkaa pekoni suikaleiksi saksilla tai veitsellä. Paahda pekonisuikaleet pannulla, lisää sipulit ja kuullota ne pehmeiksi, mutta älä ruskista.

Lisää tuorejuusto nokareina sekaan. Täytettä tulee hauduttaa pannulla niin pitkään, että kaikki neste haihtuu.

Taputtele sulanut taikina voidellun ja korppujauhotetun laakean piirakkavuoan pohjalle ja reunoille kostutetuin käsin. Kaada täyte päälle. Paista 225-asteisen uunin alimmalla tasolla puolisen tuntia, kunnes piiras on kauniin värinen.

Arjan Leivontanurkan Paluu menneisyyteen -juttusarjassa muistellaan menneiden vuosikymmenten suosikkireseptejä, joista osa on jo vaipunut unholaan ja toiset jääneet osaksi arkeamme.

Uusimmat: Retro

Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja