Mainos
Mainos
leivontanurkkakansi1valmis

Paluu menneisyyteen: Perinteisiä perunapiirakoita ei voita mikään – leivo tuoreet herkut helposti kotona

Perunapiirakan tunnistaa rukiisesta taikinasta ja pehmeästä perunaisesta täytteestä. Milloin olet viimeksi leiponut näitä perinneherkkuja?

Perunapiirakat tai potaattikakkarat, kuten niitä Karjalassa aikoinaan kutsuttiin, ovat tuttuja suomalaisia perinneherkkuja. Perunaiset piirakat maistuvat niin välipalaksi kuin ruoan kanssa, ja niiden valmistus onnistuu helposti myös kotona. 

Oikeaoppisissa piirakoissa on ohut kuori ja täytettä niukasti, jotta rypytys onnistuu. Perunatäyte valmistetaan yksinkertaisesti vain aidoista perunoista sekä kananmunasta.

Perunapiirakat

Kuoritaikina:
2 dl vettä
2 tl suolaa
2 dl ruisjauhoja
2½ dl vehnäjauhoja

Täyte:
1 l perunasosetta
2 kananmunaa

Valmista perunasose, ja lisää munat joukkoon.

Valmista kuoritaikina sekoittamalla kylmään veteen suola ja jauhot. Älä vaivaa taikinaa. Leivo taikina tangoksi ja jaa se osiin. Pyöritä palat palloiksi ja litistä ne kämmenellä piirakkapohjiksi.

Ripottele pohjille jauhoja ja siirrä ne leivinliinan alle. Kaaviloi pohjat ohuiksi, pyöreiksi piirakankuoriksi. Levitä täytettä kuorille niin laajalti, että reunaan jää yksi sentti kääntämisen varaksi. Käännä reuna ja poimuta se täytteen päälle.

Paista piirakat 250-asteisessa uunissa. Piirakat ovat kypsiä, kun ne ovat pohjasta kovettuneet ja pinnalta kauniin ruskeita. Voitele valmiit piirakat voi-vesiseoksella.

Resepti: Arja Elina Laine, Myllyn Paras Oy

Arjan Leivontanurkan Paluu menneisyyteen -juttusarjassa muistellaan menneiden vuosikymmenten suosikkireseptejä, joista osa on jo vaipunut unholaan ja toiset jääneet osaksi arkeamme.

Uusimmat: Retro

Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja