Mainos
leivontanurkkakansi1valmis

Paluu menneisyyteen: Nämä legendaariset keksit sinäkin ehkä muistat lapsuudestasi

Milloin olet viimeksi syönyt vaaleanpunaiseksi kuorrutetun piparin, eli pumpernikkelin?

Ehkä sinäkin söit pienenä mummolassa valloittavalla vaaleanpunaisella sokerikuorrutteella päällystettyjä keksejä, pumpernikkeleitä?

Pumpernikkelin nimi tulee saksan kielen sanasta pumpernickel – tosin saksassa kyse on täysin toisesta leivonnaisesta. Saksalainen pumpernickel on makeaa leipää, kun suomalainen pumpernikkeli puolestaan kuorrutettu piparkakku.

Perinteisistä pipareista eroten pumpernikkelit leivotaan soikion muotoisiksi. Kokeile kotona retroherkkua!

Helpot pumpernikkelit

1pktvalmista piparitaikinaa

Punainen pinta:
n.2½dlvaaleanpunaista tomusokeria
1munanvalkuainen


Levitä taikinalevy/-levyt sulamaan huoneenlämpöön noin 45 minuutiksi. Kauli taikinalevyt n. 2 mm:n vahvuisiksi. Jos taikina tarttuu pöytään, ripottele vähän jauhoja alle.

Painele soikealla tai pyöreällä muotilla pyörylöitä taikinaan ja nosta piparit lastalla paistopellille leivinpaperin päälle. Voit toki tehdä muitakin muotoja. Paista uunin keskitasolla n. 200 asteessa n. 5-7 min. Piparit palavat helposti, joten ole tarkkana.

Sekoita tomusokerista ja elintarvikeväristä sekä munanvalkuaisesta kuorrutus. Levitä siitä tasaiset, peittävät pinnat leivonnaisille. 

Arjan Leivontanurkan Paluu menneisyyteen -juttusarjassa muistellaan menneiden vuosikymmenten suosikkireseptejä, joista osa on jo vaipunut unholaan ja toiset jääneet osaksi arkeamme.

Uusimmat: Retro

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja