Mainos
Mainos
leivontanurkkakansi1valmis

Paluu menneisyyteen: Kotitekoista piparkakkutaikinaa ei voita mikään – tällä pomminvarmalla reseptillä onnistut taatusti!

Vaikka moni luottaa leipomuksissaan kaupan pakastetaikinaan, piparitaikina on yllättävän helppo valmistaa myös itse. 

Piparitaikina kannattaa tehdä jo leipomista edeltävänä päivänä, jotta maut saavat muodostua täyteläisiksi ja rakenteesta tulee hyvä.

Rasvan valinta vaikuttaa makuun ja siihen onko taikina laktoositon vai ei. Munattoman taikinasta saat korvaamalla kananmunat appelsiinimehulla. 

Perinteiset piparkakut

2 dl siirappia
2 dl (tummaa) sokeria
300 g voita tai margariinia
1 ps piparkakkumaustetta (n. 6 tl) tai 1 rkl kanelia + 1 tl inkivääriä + 1 tl pomeranssinkuorta + 1 tl neilikkaa + 2 tl kardemummaa
2 kananmunaa tai 1 dl appelsiinimehua
1 dl (laktoositonta) kermaa
2–3 tl soodaa
11–12 dl vehnäjauhoja

Kiehauta siirappi, sokeri ja mausteet. Lisää kuumaan seokseen rasva ja anna sen sulaa välillä sekoittaen. Vatkaa jäähtyneeseen seokseen munat (tai mehu), kerma ja vehnäjauhot, joihin sooda on sekoitettu.

Laita piparitaikina jääkaappiin jähmettymään. Kauli taikina ohueksi levyksi jauhotetulla pöydällä. Ota taikinasta haluamillasi muoteilla piparkakkuja pellille leivinpaperin päälle.

Paista 200-asteisen uunin keskitasolla 6–8 min paksuudesta riippuen.

Resepti: Myllyn Paras

Arjan Leivontanurkan Paluu menneisyyteen -juttusarjassa muistellaan menneiden vuosikymmenten suosikkireseptejä, joista osa on jo vaipunut unholaan ja toiset jääneet osaksi arkeamme.

Uusimmat: Retro

Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.