Mainos
Mainos
leivontanurkkakansi1valmis

Paluu menneisyyteen: Joulupöydän legendaarisin herkku – tämän kakun voit leipoa jo nyt!

Jouluvalmistelut voi jo pikku hiljaa aloittaa valmistamalla kahvipöydän herkuksi englantilaisen hedelmäkakun.

Perinteinen hedelmäkakku on yksi joulupöydän suosituimmista ja ikonisimmista herkuista, joka maistuu vuodesta toiseen.  

Tämä The Spruce Eats-sivuston resepti on ainakin perinteinen, sillä tämä resepti on yli 100 vuotta vanha. Itse  kakun tekemiseen menee kaksi vuorokautta ja vielä kolme viikkoa siihen, että kakku ”kypsyy”.

Kakun leivonta kannattaa siis aloittaa saman tien, sillä oikein säilöttynä sen voi tehdä vaikka kaksi kuukauttakin ennen joulua.

Tumma hedelmäkakku (40 annosta)

Hedelmäsekoitus:
225 g kandeerattua sukaattia
100 g kandeerattua appelsiininkuoripalaa
100 g kandeerattua sitruunankuoripalaa
50 g kandeerattua inkivääriä
225 g rusinoita (ilman siemeniä)
225g keltaisia rusinoita (ilman siemeniä)
225 g kuivattuja viinimarjoja
100 g kandeerattuja kirsikoita
(säästä 4 kokonaista kirsikkaa koristeluun, jos tahdot)
100 g saksanpähkinöitä (säästä 8 pähkinää koristeluun, jos tahdot)
2 sitruunan kuori (hienoksi raastettuna)
reilu dl appelsiinimarmeladia
0,6 dl sitruunamehua
0,6 dl brandya
(tai appelsiinimehua)
1 tl vaniljauutetta

Taikina:
5 dl siivilöityjä jauhoja
1 tl kanelia
½ tl muskottia
¼ tl mausteneilikkaa
¼ tl maustepippuria
1 tl leivinjauhetta
½ tl suolaa
225 g voita
(tai margariinia)
2,5 dl sokeria
6 kananmunaa

Vuoan voiteluun
juoksevaa rasvaa
korppujauhoja

Aseta pieneksi pilkotut hedelmäsekoituksen ainekset suureen kulhoon, sekoita hyvin, peitä ja anna siesta yön yli huoneenlämmössä.

Voitele halkaisijaltaan 25 cm levyinen rengasvuoka juoksevalla rasvalla ja ripottele päälle korppujauhoja. Esilämmitä uuni 120 asteeseen.

Siivilöi kahdesti kulhoon jauho, kaneli, muskotti, neilikka, maustepippuri, leivinjauhe sekä suola ja aseta kulho sivuun.

Sekoita voita sen verran, että siitä tulee pehmeää ja lisää hiljalleen sokeri sekaan jatkaen sekoittamista, kunnes lopputulos on kermainen ja kuohkea. Lisää munat yksi kerrallaan, sekoittaen hyvin ennen seuraavan lisäämistä.

Lisää joukkoon kuivat ainekset, noin kaksi desiä kerrallaan ja sekoita kunnolla. (Jos et omista erittäin suurta leivontakulhoa, tässä kohtaa seos kannattaa siirtää esimerkiksi suurimpaan kattilaan, jonka omistat.) Sekoita joukkoon hedelmäsekoitus.

Lusikoi taikina vuokaan, jos haluat koristella kakkua, asettele vuoan pohjalle puolikkaita kirsikoita ka pähkinöitä. Siirrä ritilä uunin keskivaiheille ja aseta vuoka ritilän päälle. Paista 4 tuntia, tai tarvittaessa vartin kauemmin, kunnes kakku kutistuu hieman reunoilta. Kakkua ei tarvitse peittää paiston ajaksi.

Hyvä keino testata kakun kypsyys on työntää puinen varrastikku kakkuun kaikkein paksuimmasta kohtaa – jos tikku tulee ulos puhtaana, kakku on kypsä.

Anna kakun viilentyä noin tunnin ajan ja kumoa se sitten varovasti oikein päin. Anna kakun jäähtyä kauttaaltaan. Kääri kakku sitten brandyssa tai rommissa uitettuun juustokankaaseen ja vielä folioon. Säilytä kakkua ilmatiiviissä astiassa noin kolme viikkoa, jotta se saa makustua rauhassa. Jos haluat, että kakku säilyy kauemmin kuin kolme viikkoa, ripottele 3 ruokalusikallista brandya tai rommia juustokankaaseen 3 viikon välein.

Kakku säilyy myös huoneenlämmössä, kunhan rasia on varmasti ilmatiivis, mutta voit säilyttää sitä myös jääkaapissa (myös ilmatiiviissä rasiassa).

Arjan Leivontanurkan Paluu menneisyyteen -juttusarjassa muistellaan menneiden vuosikymmenten suosikkireseptejä, joista osa on jo vaipunut unholaan ja toiset jääneet osaksi arkeamme.

Uusimmat: Retro

Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja