Mainos
Mainos
leivontanurkkakansi1valmis

Paluu menneisyyteen: Ihastuttavat leivokset kesäjuhliin – milloin olet viimeksi syönyt?

Keveät tuulihatut ovat ihastuttavia leivottavia, jotka sopivat täydellisesti alkukesään. Tuulihatut voi täyttää niin suolaisella kuin makeallakin täytteellä.

Tuulihatut ovat alunperin ranskalainen leivonnainen, joka on levinnyt hieman muunnelluilla versioilla eri puolille maailmaa. Ranskaksi leivonnainen on profiterole – englanniksi cream puff.

Sisältä ontto leivos syntyy vesihöyrystä, jota pirskautetaan uunipellille juuri ennen kuin leivonnaiset laitetaan uuniin paistumaan.

40 pientä tai 20 isoa tuulihattua:

2,5 dl vettä
50 g voita tai margariinia
2 dl vehnäjauhoja
(0,5 tl leivinjauhetta)
4 kananmunaa

Kiehauta vesi ja rasva kattilassa, ota pois liedeltä ja lisää kerralla koko jauhomäärä. Sekoita, kunnes vesi-rasvaseos imeytyy jauhoihin. Kuumenna seosta uudelleen koko ajan sekoittaen. Taikina irtoaa kattilan reunoista pallomaiseksi. Siirrä kattila taas pois levyltä ja sekoita joukkoon yksi muna.

Anna taikinan jäähtyä jonkin aikaa. Lisää loput munista yksi kerrallaan sähkövatkaimella vatkaten. Leivinjauhe ei ole tarpeen, mutta varmistaa kohoamisen. Lisää se viimeisen munan kanssa.

Pursota tai nosta kahdella kuumaan veteen kastetulla lusikalla taikinasta pieniä nokareita leivinpaperille. Taikinasta tulee noin 40 pientä tai noin 20 isoa tuulihattua.

Samalla, kun laitat tuulihatut uuniin, pirskota tai suihkuta leivinpaperille pari ruokalusikallista vettä. Höyry edistää kohoamista. Paista 175 asteessa uunin keskiosassa koosta riippuen 20–25 minuuttia. Tuulihatut ovat valmiit, kun ne ovat keveitä ja vaalean kullankeltaisia.

Resepti: Myllyn Paras

Arjan Leivontanurkan Paluu menneisyyteen -juttusarjassa muistellaan menneiden vuosikymmenten suosikkireseptejä, joista osa on jo vaipunut unholaan ja toiset jääneet osaksi arkeamme.

Uusimmat: Retro

Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja