Paluu menneisyyteen: Herkuttele lapsuudesta tutulla herkulla – neljä kokeilemisen arvoista täytettä
Moni meistä on herkutellut lapsuudessa rapeilla vohveleilla, mutta mitäpä jos kaivaisit vohveliraudan esille ja päivittäisit klassikkoherkun uuteen uskoon?
Vohvelit kuuluivat etenkin 80- ja 90-luvulla monen suomalaisen ruokapöytään mansikkahillon ja kermavaahdon kanssa tarjoiltuna. Perusvohvelitaikina syntyy nopeasti kaapista löytyvistä aineksista, ja niiden kanssa tarjoiltavien lisukkeiden kanssa vain taivas on rajana. Kokeile rohkeasti uusia makuyhdistelmiä, niin suolaisia kuin makeitakin.
Vohvelit erilaisine täytteineen sopivat tarjoiltavaksi niin rentoon illanviettoon kuin brunssille.
Vohvelitaikina
3 munaa
4 dl maitoa
1 dl kivennäisvettä
4 dl vehnäjauhoa
1 tl leivinjauhetta
½ tl suolaa
50–100 g voisulaa tai kermaa
Vatkaa munien rakenne rikki, lisää maito ja kivennäisvesi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää ne vispaten liemeen. Lisää voisula tai kerma. Anna taikinan turvota vähintään puoli tuntia. Paista vohvelipannulla vohveleiksi.
Neljä kokeilemisen arvoista täytettä
Eksoottinen passionhedelmä
2 dl vispikermaa
½ dl turkkilaista jogurttia
3 passionhedelmää
kookoshiutaleita
Vaahdota kerma. Lisää joukkoon jogurtti ja kahden passionhedelmän sisus. Annostele vaahtoa vohvelille ja lisää päälle hieman passionhedelmää ja ripottele päälle kookoshiutaleita.
Kanelinen omenatäyte
2–3 omenaa paloiteltuna
1 rkl voita
1 rkl ruokosokeria
1 tl tl kanelia
Sulata voi pannulla. Paista omenia yhdessä sokerin ja kanelin kanssa miedolla lämmöllä muutaman minuutin ajan, kunnes omenat ovat pehmenneet. Tarjoile vohvelien kera.
Merellinen salaatti
300 g rapuja
1 dl majoneesia
½ punasipuli
salaatinlehtiä
suolaa ja pippuria
sitruunamehua, tilliä
Yhdistä ravut, hienonnettu tilli ja majoneesi. Sekoita joukkoon hienonnettu punasipuli. Mausta suolalla, pippurilla ja sitruunamehulla. Tarjoile vohvelit salaatinlehtien ja raputäytteen kanssa.
Taco-täyte
400 g lihapullia
tacomaustetta
maissia, tuoretta tomaattia, avocadoa, punasipulia, ranskankermaa ja juustoraastetta.
Laita täytteen ainekset esille erillisiin kulhoihin. Jokainen syöjä voi kasata itselleen juuri oman näköisen annoksen.
Lähteet: MyllynParas, MittKök
Arjan Leivontanurkan Paluu menneisyyteen -juttusarjassa muistellaan menneiden vuosikymmenten suosikkireseptejä, joista osa on jo vaipunut unholaan ja toiset jääneet osaksi arkeamme.