Mainos
leivontanurkkakansi1valmis
Mainos

Tikkusämpylät

Mainio kesäinen puuha on leipoa sämpylöitä. Kokeile mökillä tikkusämpylöitä!

Tikkusämpylät valmistuvat helposti: tee sämpylätaikina, anna sen kohota ja kieputa kohonnutta sämpylätaikinaa tikunnokkaan nauhana tai litteänä leipäsenä.

Kesäaikaan kannattaa hyödyntää sämpylätaikinaan kauden yrtit ja silputa ne taikinaan sellaisenaan. Yrttien tilalla nokkonen tai pinaatti sopii hyvin, ryöppää ne ensin kiehuvassa vedessä hetken – myös luonnonyrtit sopivat.

Kypsennä sämpylät rauhassa esimerkiksi nuotiolla, jotta taikina kypsyy!

15–20 kpl

Tarvitset:

5 dl vettä tai piimää

35 g hiivaa

2 tl suolaa

1 rkl hunajaa

1–2 dl yrttisilppua tai ryöpättyjä nokkosia tai pinaattia

50 g voita, margariinia tai öljyä

MYLLYN PARHAITA SÄMPYLÄVINKKEJÄ:
• Käytä aina huoneenlämpöisiä aineita, kylmät aineet jäähdyttävät taikinaa ja hiivan toiminta hidastuu.
• Kuivahiiva vaatii lämpimän, n. 45-asteisen taikinanesteen.
• Löysähköstä taikinasta voit kokeilla ruukkusämpylöitä tai taikinan levittämistä uunipellille.
• Säilytetyt jauhot kuivuvat, joten niitä tarvitaan vähemmän leivontaan kuin tuoreita jauhoja.
• Hyvä kohotuspaikka sämpylöille on keittiöallas, johon on laskettu kuumaa vettä. Laita taikinakulho lämpimään veteen tai uunipelti altaan päälle, näin kohotus nopeutuu. Tai kokeile laittaa taikinakulho vedottomaan tilaan, kuten mikroaaltouuniin (uunia ei saa tällöin laittaa päälle!).
• Maidottoman ja laktoosittoman sämpylätaikinan saat käyttämällä taikinanesteenä vettä tai kasvislientä ja kasvimargariinia.

Liuota hiiva kädenlämpöiseen nesteeseen. Lisää suola, hunaja ja yrttisilppu tai ryöpätty nokkonen tai pinaatti. Alusta taikinaksi sämpyläjauhoseoksella. Lisää alustuksen loppupuolella pehmeä rasva. Löysähköstä taikinasta saat kuohkeimmat sämpylät. Anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi peitettynä lämpimässä paikassa. Leivo kohonnut taikina ohuiksi tangoiksi ja kieputa taikinaa tikkujen nokkaan. Voit myös tehdä taikinasta ohuita leipäsiä grilliin.

Kohota tikkusämpylää noin 10 minuutin ajan nuotion reunalla. Paista sen jälkeen irti nuotiosta 10–15 minuuttia, kunnes sämpylä on kauniin rusehtava. Muista käännellä tikkua, jotta taikina ei pala. Jos sämpylän laittaa suoraan tikunpää edellä nuotioon, palaa toinen pää ja toinen pää jää raa'aksi. Valmis sämpyläkierre irtoaa tikusta helposti vetämällä sitä kohti tikun päätä.

Lisää vaihtelua sämpylöihin saat lisäämällä taikinaan: juustoraastetta, porkkanaraastetta, siemeniä, Myllyn Paras -hiutaleita, Myllyn Paras -leseitä, mausteita/yrttejä tai rusinoita.

Resepti: Arja Elina Laine, Myllyn Paras Oy

Uusimmat: Reseptit

Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja