Mainos
Mainos
leivontanurkkakansi1valmis

Ylijääneet peruna hyötykäyttöön! Syksyn pehmein leipä syntyy edellisillan tähteistä

Aterialta tähteeksi jääneitä perunoita ei missään nimessä kannata heittää pois. Perunat ovat nimittäin erinomainen raaka-aine vaikkapa näiden suussa sulavien leipästen valmistukseen.

Harva pystyy vastustamaan itse leivottua leipää. Vaihtoehto perinteisille sämpylöille ja muille kotitekoisille leiville syntyy tähteeksi jääneistä perunoista. Perunat mehevöittävät leipätaikinan ja tekevät näistä leipäsistä lähes vastustamattoman herkun. 

Voit leipoa taikinasta vaihtoehtoisesti joko neljä isompaa tai monta pientä leipästä. Perunaleipäset maistuvat parhaimmalta uunituoreena mihin aikaan päivästä tahansa. 

Perunaleipäset

8 kpl keitettyjä perunoita
50 g hiivaa
50 g voita
3 rkl siirappia
2 tl suolaa
6 dl maitoa
2 dl graham-jauhoja
12 dl vehnäjauhoja
(0,5 dl auringonkukansiemeniä)

Muusaa kylmät perunat kulhossa. Murusta sekaan tuorehiiva. Sulata voi ja lämmitä maito noin kädenlämpöiseksi. Kaada voi-maitoseos perunoiden joukkoon ja sekoita, kunnes hiiva on sekoittunut kunnolla taikinaan. Lisää taikinaan siirappi ja suola (ja halutessasi siemenet).

Lisää kulhoon graham-jauhot ja sekoita. Lisää loput jauhot ja sekoita taikina sileäksi. Anna kohota vähintään 40 minuutin ajan. Muotoile kohonneesta taikinasta 4–5 isoa kakkua leivinpaperilla vuoratun pellin päälle. Pistele leipäset haarukalla ja anna kohota liinan alla puolen tunnin ajan. 

Kuumenna uuni 200 asteeseen ja paista leipäsiä noin 20 minuuttia. Anna valmiiden leipästen jäähtyä hetki ennen tarjoilua.

Resepti: MittKök

Uusimmat: Ajankohtaista

Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.