Mainos
Mainos
leivontanurkkakansi1valmis

Vispipuuro meets karjalanpiirakka – oletko kuullut kainuulaisesta rönttösestä?

Rönttönen on kainuulainen ruiskuoreen leivottava perinnepiirakka, johon tulee imellettyä perunaa ja puolukkaa. Rönttöstä voi tarjota esimerkiksi kahvin kanssa, välipalaksi tai aamupalaksi.

Kainuusta kotoisin oleva Merja Järvinen, 66, on tehnyt oman osansa siinä, että kainuulainen perinnepiirakka rönttönen tulisi tunnetuksi myös maakunnan ulkopuolella. 

– Sisarillani oli leipomo Kuhmossa ja kesäisin kamarimusiikkijuhlilla helsinkiläiset kysyivät, että milloin näitä rönttösiä saa myös Helsingistä. Sisareni houkuttelivat minua aikansa ja 1990-luvun alussa perustin Rönttösrouva-kahvilan Helsinkiin.

Aluksi helsinkiläiset ihmettelivät omituista piirakkaa, joka näytti hieman karjalanpiirakalta, mutta olikin punainen.

– Kaksi työmiestä tuli aamulla kahvilaan ja he kummastelivat, että mikä tuo oikein on. Toinen heistä tilasi rönttösen, johon toinen "uskallatko sinä?", nauraa Järvinen.

– Joidenkin mukaan rönttönen maistuu vispipuurolta, vaikka siinä onkin perunaa enemmän kuin puolukkaa.

Hänen mukaansa perunan imellyttäminen on haastavinta rönttösen leipomisessa.

– Kärsivällisyyttä tarvitaan perunan imellyttämisen opettelemisessa, se ei ihan helposti onnistu. Eli peruna keitetään ja sitten kun se on tietyn lämpöistä, lisätään ruisjauhoa ja annetaan perunan imeltyä lämpimässä.


Koska Rönttösrouvan oma rönttösresepti on luonnollisesti salaisuus, on tässä ohessa Maa- ja kotitalousnaisten versio rönttösistä:

Rönttöset (noin 24 kappaletta)

3 dl kylmää vettä
2 tl suolaa
3 dl vehnäjauhoja
4 dl ruisjauhoja (tai 7 dl ruisjauhoja)

Marjaperunaseos:

1 kg jauhoisia perunoita
2 dl ruisjauhoja
1 rkl sokeria
0,5 tl suolaa
2–3 dl puolukkasurvosta

Sekoita taikinan ainekset keskenään ja tee taikinasta melkoinen möykky.

Keitä perunat kypsiksi. Survo lämpimät perunat ja sekoita niihin ruisjauho. Ripottele seoksen päälle jauhoja, peitä astia kannella ja jätä se huoneenlämpöön imeltymään 3–4 tunniksi. Hämmennä seosta silloin tällöin.

Mausta imeltynyt seos suolalla ja lisää sokeroitu puolukkasurvos. Anna seoksen muhia vielä puoli tuntia.

Sekoita taikinan ainekset keskenään ja alusta taikinaksi. Jaa taikina 24 osaan ja kauli ne ohuiksi pyöreiksi kuoriksi (halkaisija 15–20 cm).

Lotkauta taikinakuoren päälle perunapuolukkaseosta ja rypytä reunat karjalanpiirakan tavoin.

Paista rönttösiä 250 asteisessa uunissa 10–15 minuuttia. Kopostele ovatko kypsiä.

Voitele rönttöset voilla ja jäähdytä hiukan ennen tarjoilua.

Uusimmat: Ajankohtaista

Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja