Mainos
leivontanurkkakansi1valmis

Vältä vetelä voileipäkakku – näillä vinkeillä onnistut!

Kevään ja kesän juhlissa nähdään taatusti voileipäkakkuja, mutta jos tämän herkun valmistus ei ole sinulle tuttua, kannattaa ottaa huomioon muutama tärkeä asia.

Voileipäkakku on usein yksi kahvipöydän vetonauloista kevään juhlissa, mutta mitä kaikkea pitää huomioida?

– Ihan perinteisesti aikoinaan kaikki on tehty itse, leivät leivottu itse ja täytteet tehty itse. Yleensä täytteet ovat olleet majoneesipohjaisia, kun raaka-aineita on ollut vähemmän, kotitalousopettaja Arja Elina Laine kertoo.

Nyt pinnalla ovat kuitenkin erilaiset tuorejuustot, rahkat ja levitteet.

– Esimerkiksi tuorejuustoja löytyy paljon eri makuisina. Niitä voi laittaa voileipäkakun päälle sellaisenaan tai notkistaa vaikka smetanalla ja maustaa yrteillä. Erilaisia kestäviä päällystevaihtoehtoja löytyy todella paljon. Voileipäkakku kun tehdään isolle porukalle ja kakusta tulee iso, niin toki niin päällysteen kuin täytteidenkin pitää kestää säilytystä viileässä parisen päivää, Laine muistuttaa.

Valmista vai itse tehtyä?

Vaikka helpointa on valmistaa voileipäkakku kaupan valmiita leipiä käyttämällä, itse tekemiselläkin on puolensa.

– Suosittelen leipomaan leivän itse, sillä silloin saa juuri sellaisen kuin haluaa ja voi huomioida paremmin esimerkiksi vieraiden ruokavaliot. Toki, jos on hirveä kiire, niin onhan siitä iso apu, että käyttää valmista leipää.

Laine muistuttaa, ettei liikaa stressiä kannata vieraidenkaan ruokavaliosta ottaa.

– Toki ne pitää huomioida, mutta ei kaikessa. Jos yhdellä sadasta vieraasta on jokin ruokavaliorajoite, niin hänelle voidaan varata suppeampi menu. Ei kaikkea voi sen mukaan valmistaa, ja se on ihan ymmärrettävää.

Etukäteen valmistelu auttaa juhlapäivän kiireessä

Voileipäkakun voi ja se kannattaakin valmistaa ajoissa.

– Kakun voi tehdä jääkaappiin mehevöitymään pari iltaa ennen juhlia, viimeistään edellisenä iltana. Vähän riippuen täytteestä, mitä käyttää. Jos ajattelee vaikka lakkiaisia ja tekemistä on paljon, niin kannattaa valita hyvin säilyviä täytteitä – kalan kohdalla esimerkiksi savulohta–, jotta kakun voi tehdä ajoissa jääkaappiin ja juhla-aamun jää vain kuorrutus. Koristeluun tuoreet yrtit ovat kauniita, kunhan ne laitetaan kakun päälle vasta juuri ennen tarjoilua.

Testaa uusia reseptejä:
Perinteisiin kinkku- ja kalavoileipäkakkuihin kyllästyneet voivat kokeilla kevään ja kesän juhlissa vaikkapa kasvisvoileipäkakkua. Arja Elina Laine vinkkaa myös, ettei voileipäkakun tarvitse aina olla suorakulmion muotoinen, vaan sen voi tehdä myös pyöreään kakkuvatiin.
– Vaikka tekisi valmiistakin leivistä, niin leivät voi kyllä leikellä sopimaan pyöreäänkin vuokaan – tai minkä muotoiseen vuokaan hyvänsä. 

Jotta voileipäkakku onnistuisi mahdollisimman hyvin, kannattaa kostutukseen kiinnittää erityistä huomiota. Voi nimittäin olla, että kakkua tuleekin huomaamattaan kostuttaneeksi liikaa.

– Kannattaa harkita, paljonko kakkua kosteuttaa. Sehän on vähän makuasia, ja joka tapauksessa kakkua pitää kosteuttaa, normaalikokoiseen kakkuun tarvitaan noin 2–3 desiä kostuketta. Pitää kuitenkin huomioida, mistä täytteistä vielä irtoaa ylimääräistä kosteutta.

Jos esimerkiksi täytteeseen haluaa laittaa pakastekatkarapuja, kannattaa ne sulattaa ja valuttaa ensin, jotta niistä ei lähtisi nestettä enää paljoa.

– Kurkku on myös haastava, siitä irtoaa paljon nestettä, joten se kannattaa imeyttää ensin vaikkapa leivinpaperiin. Muuten kakku pahimmassa tapauksessa ui nesteessä tarjoiluvadillaan, Laine varoittelee.

Uusimmat: Ajankohtaista

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja