Mainos
leivontanurkkakansi1valmis

Uskomaton pudotusvinkki estää kakun lässähtämisen

Täytekakkupohjan teko voi olla haastavaa. Olet tehnyt kaiken niin kuin ohjeissa sanotaan, mutta silti lopputulos muistuttaa pannukakkua. Kakun lässähtämisen voi estää epätavallisella keinolla. 

Kakkuvuokaa ei saa heilauttaa, tai uunin luukkua avata kesken paiston. Olet varmasti kuullut nämä uskomukset ennenkin, mutta pitävätkö ne todella paikkansa? Turun yliopiston elintarvikekehityksen tutkimusprofessori Anu Hopia kertoo mitä kakulle ei saa tehdä, ja mitä sille erityisesti kannattaa tehdä. 

Kypsennyksen alkuvaihe on kriittisin

Kakkua kannattaa käsitellä varovasti kypsennyksen alkuvaiheessa. Jos kakku ei ole ehtinyt hyytyä, aivan pienikin tärähdys voi kutistaa kakun jopa puoleen. Tämän vuoksi uunin luukun avaamista ei suositella, sillä pienikin liike voi aiheuttaa kakun rakenteet romahduttavan tärähdyksen.

– Tärähdyksen ei tarvitse olla kuin aivan aavistuksen omainen, mutta se vie kakusta aivan kaikki ilmat, kertoo Hopia. 

Kun kakun kohoamista tukevia rakenteita ei ole päässyt syntymään, kakun sisällä oleva vesihöyry pääsee ulos tärähdyksen vaikutuksesta. Lopputuloksena on lässähtänyt kakku.

Kakun kypsyyttä voi kuitenkin kokeilla aivan huoletta kypsennyksen loppuvaiheessa. Kun kakun antaa kypsyä uunissa rauhassa, rakenteet ehtivät jäykistyä, eikä liike enää haittaa. 

– Kakkua voi täräyttää rauhassa, sillä kantavat rakenteet ovat jo olemassa, vaikka kakku ei olisikaan aivan täysin kypsä, Hopia kertoo. 

Pelasta kakkusi pudottamalla

Vaikka kakku ei olisi päässyt tärähtämään kypsennyksen alkuvaiheessa, voi valmis kakku silti laskea jäähdyttyään huomattavasti. Mistä tässä on kyse?

– Kun kypsä kakku otetaan kuumana uunista, siinä on mukana vesihöyryä. Jäähtyessään kakussa oleva höyry tiivistyy vedeksi ja kakku kutistuu väkisin, Hopia kertoo.  

Kakun voi kuitenkin pelastaa uskomattoman kuuloisella vinkillä. Kakkua ei saa täräyttää kypsennyksen alkuvaiheessa, mutta se kannattaa kuitenkin täräyttää valmiina.

Ota valmis kakku uunista, ja tiputa se välittömästi pöydälle 30 sentin korkeudelta. Oikeassa vaiheessa tehty tärähdys pitää kakun rakenteet kasassa, eikä kakku pääse kutistumaan.

– Kun kakun täräyttää kypsänä, kakkuun muodostuu ilmakanavia ja korvaava ilmaa pääse kakun sisälle. Kakku pysyy paremmin kuosissaan, Hopia kertoo.

Unohda siis kakun varovainen käsittely, ja saat kakkuusi paremman rakenteen. 

Uusimmat: Ajankohtaista

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja