Mainos
leivontanurkkakansi1valmis

Unohda piparkakkutalo! Jonnan piparkakkukuuset hurmaavat upealla ulkonäöllään: "Taiteellisen hienoja"

Näin joulun alla useammassakin perheessä piparitaikinasta leivotaan mitä erilaisimpia luomuksia aina perinteisistä piparkakku-ukoista erilaisiin taloihin. Piparista voi leipoa myös upeita kuusia. Sen todistaa Jonna Värri, jonka vihreitä luomuksia on viime päivinä ihasteltu sosiaalisessa mediassa oikein olan takaa.

– Tänä vuonna lupasin itselleni, etten leivo yhtään piparkakkutaloa, mutta pitihän sitä jotain kehittää. Tällä kertaa syntyi piparkakkukuusia, Jonna Värri kertoo.

Facebookin joululeivonta-ryhmissä kuuset ovat herättäneet runsaasti ihailua ja ihmetystä siitä, kuinka kuuset ovat oikein syntyneet.

– Taiteellisen hienoja, eräässä kommentissa ihastellaan. 

Paistoajan kanssa kannattaa olla tarkkana

Kuuset ovat syntyneet sturoksikolmioiden avulla, jotka halkaistaan kahtia ja vuorataan foliolla. 

– Tein paperista kartion puolikkaan kokoisen sabluunan, jonka avulla sain oikean kokoisen piparin leikattua. Pohjaksi leikkasin piparista hieman kartiota suuremman ympyrän.

Värri kertoo valmistaneensa kuusen rungot valmiista piparitaikinasta ja paistaneensa pipareita uunissa ohjeen mukaan. Paistoajan kanssa kannattaa olla tarkkana, ettei pipareita tule paistettua liikaa, nainen muistuttaa. 

Kun piparit ovat tulleet uunista, ne nostetaan saman tien lastan avulla kartiomuotin päälle kovettumaan.

– Painelin piparia hieman kädellä, jotta se pyöristyisi paremmin. Annoin piparin olla muotin päällä seuraavaan päivään, Värri kertoo ja lisää, että kartion puolikkaat yhdistämällä syntyy kuusen runko.

Itse hän kertoo tehneensä kerralla neljä kuusta.

Kuusen oksat muotoillaan pikeeristä

Kun kuusen runko on kasassa, kuusi viimeistellään paksulla, pastellivärillä vihreäksi värjätyllä pikeerillä, eli tomusokeri-valkuaisseoksella.

– Kun kuuset on kasassa, otan ensimmäisen kuusen varovasti käteen ja yhdistän sen alustaan. Pikeerin on hyvä antaa kovettua jonkin aikaa. Sitten samalla pikeerillä millä olen kuusen yhdistänyt, teen kuusen ”oksat”. Vaihdan pursotuspussiin suuren lehtityllan ja aloitan pursottamisen alhaalta. Etenen pari kerrosta kerrallaan ja sitten lisään pehmeitä hopeakuulia tuikkeeksi. Näin edetään loppuun asti.

– Kuusen pohjapiparin reunaan voi halutessaan lisätä koristeita löysemmällä pikeerillä. Tämän voi tehdä ennen tai jälkeen kuusen pystytyksen, Värri kertoo. 

Kun kuusi on valmis, sen on hyvä antaa kuivia kokonaan etenkin siinä tapauksessa, jos kuusen aikoo pakata lahjaksi esimerkiksi sellofaaniin.

Uusimmat: Ajankohtaista

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja