Mainos
leivontanurkkakansi1valmis

TOP 10: Yksinkertaiset tavat säästää rahaa ruoanlaitossa ja leivonnassa

Itse tekemällä säästää usein, mutta kotikeittiössä on paljon muitakin tilanteita, joissa voi saada pienennettyä arjen kustannuksia. Lue vinkit!

Valmistatko kaiken alusta loppuun itse, mutta et silti näe muutoksia ruokabudjetissasi? Seuraavien vinkkien avulla voi ruokaan kuluva rahamääräsi tuntuvasti pienentyä.

1. Älä osta turhia ainesosia. Tee inventaario keittiön kaappeihin ja kirjoita ylös, mitä aineita sinulla on ja, mitä pitää ostaa. Näin et tuhlaa turhaan sellaisiin raaka-aineisiin, joita kaapistasi jo löytyy. Ja muista: jos usein tarvitsemasi raaka-aineet ovat tarjouksessa, osta kerralla enemmän.

2. Tee iso määrä taikinaa kerralla ja pakasta suoraan osa leivonnaisista. Näin et kyllästy syömään montaa päivää putkeen samoja leivonnaisia tai ruokia. Tällä tavoin vältyt myös heittämästä esimerkiksi syömättömiä sämpylöitä roskiin.

3. Pakasta raaka-aineita. Tiesitkö, että esimerkiksi voi säilyy pakastimessa 2–3 kuukautta? Älä turhaan anna sellaisten raaka-aineiden vanhentua, joita voisit säilyttää pakkasessa.

4. Onko vaalea leipä jo menettänyt tuoreutensa? Raasta kuivahtaneet leivänkannikat korppujauhoiksi tai tee leivänpaloista köyhiä ritareita. Leivän- tai kakunmuruista voit valmistaa myös esimerkiksi pappilan hätävara -jälkiruoan.

5. Hyödynnä pakastimeen unohtuneet marjat leivonnaisissa tai vaikkapa jogurtin tai puuron lisukkeena. Muista, että marjastamalla ja sienestämällä saat runsaasti ilmaisia raaka-aineita ruoanlaiton piristämiseksi.

6. Mitä ainesosia voit jättää pois tai vaihtaa edullisempaan makua uhraamatta? Tarvitsetko kalleinta leivontasuklaata vai käykö edullisempi merkki? Voitko vähentää esimerkiksi reseptissä ohjeistettua sokerin määrää? Leivo kotimaisista, edullisista raaka-aineista ja unohda kaukaa maailmalta rahdatut siemenet ja muut erikoisaineet.

7. Rippeitä voi aina hyödyntää vaikkapa pizzassa, sämpylöissä, salaateissa, keitoissa ja pataruoissa. Tee esimerkiksi yli jääneestä riisistä risottoa ja perunoista pyttipannua. Näihin ruokiin voit lisäillä erilaisia kaapista löytyviä aineksia, kuten juureksia. Lisää edullisempien ainesosien määrää ja vähennä kalliimpia raaka-aineita ruoasta.

8. Älä heitä puuron loppuja pois – kaurapuuron jämistä voi valmistaa maukkaita sämpylöitä. Et tarvitse jauhojakaan niin paljon, kun hyödynnät puuroa.

9. Valmista itse eväät töihin tai ota mukaan edellisen päivän illallisen rippeet – työpaikkaruokalan ruoka tai einekset tulevat taatusti kalliimmiksi.

10. Tee itse viiliä ja mysliä – saat maistuvan aamu- tai välipalan. Mysliä saat, kun yhdistät makusi mukaan esimerkiksi kaurahiutaleita, rusinoita, kuivattuja hedelmiä ja pähkinöitä. Viiliä saat jatkettua näin: Laita annosmaljaan 2 ruokalusikallista valmista viiliä, täytä kulho maidolla (noin 2 dl), sekoita puhtaalla lusikalla hyvin, peitä kulhot ja anna kiinteytyä huoneenlämmössä vaikka yön yli, mieluiten 18 tuntia. Poistamalla kannen ja hieman heilauttamalla voi tarkistaa, että viili on kiinteytynyt. Laita lopuksi kulhot jääkaappiin. Muista jättää yhteen kuppiin viilijuurta seuraavaa kertaa varten.

Uusimmat: Ajankohtaista

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja