Mainos
leivontanurkkakansi1valmis

Tippaleivät syntyvät helposti myös kotona! Yllättävällä raaka-aineella teet herkuista entistäkin parempia

Tippaleivät ovat munkkien ja rosettien ohella tärkeä osa vapun herkkupöytää. Tällä reseptillä valmistat vappuklassikosta entistäkin maukkaampia! 

Tippaleivän historia ulottuu aina 1700-luvulle saakka, joten aivan uutukaisesta herkusta ei voida puhua. Tippaleipä ei myöskään ole vain suomalaisten vappuherkku, van se tunnetaan hyvin ympäri maailmaa. Yhdysvalloissa tippaleivästä käytetään nimitystä funnel cake, Itävällassa ja Saksassa tippaleipää kutsutaan puolestaan straubeniksi.

Vaikka moni arkailee näiden rapeiden vappuherkkujen tekemistä, todellisuudessa ne eivät vaadi juurikaan erityistaitoja – ainoastaan huolellisuutta.

Rapeat tippaleivät kuuluvat vappuun ja ovat mainio yhdistelmä vapun perinnejuoman, siman, kanssa. Erityisen herkullinen lopputulos syntyykin, kun tippaleipätaikinan nesteenä käytetään makeaa simaa. Kokeile ja ylläty!  

Tippaleivät (n.10 kpl)

4 kananmunaa
2 rkl sokeria
2 dl simaa
4½ dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
½-1 tl suolaa


Paistamiseen:
1 plo ruokaöljyä (n. 1 litra)

Pinnalle:
vaniljasokerilla maustettua tomusokeria

Sekoita munat ja sokeri. Lisää sima sekä jauhot, johon leivinjauhe, vaniljasokeri ja suola on sekoitettu. Vatkaa taikina sileäksi. Taikinan kuuluu olla paksua, mutta pursotettavaa.

Kuumenna rasva padassa, ole varovainen. Voit kokeilla rasvan kuumuutta vaalealla leipäpalalla. Sen tulee ruskistua kauniisti, mutta ei palaa. Upota rasvaan 2–3 tippaleipämuottia tai säilyketölkkiä, joista kansi ja pohja on poistettu tai käytä isoja metallisia keittokauhoja muotteina. Jos käytät säilyketölkkejä, käytä vain sellaisia tölkkejä, joita ei ole päällystetty muovilla.

Kaada taikina muovipussiin ja leikkaa sen kärki poikki niin, että syntyy noin 2 mm:n reikä. Puserra pussista rasvassa oleviin muotteihin taikinaa ohuena nauhana ristiin rastiin, melko harvakseltaan ja hitaasti. Muotin/tölkin/kauhan reunat estävät taikinan leviämisen.

Paista vaaleanruskeiksi molemmin puolin. Nosta tippaleivät reikäkauhalla valumaan paksun talouspaperin päälle. Seulo jäähtyneille tippaleiville vaniljasokerilla maustettua tomusokeria.

Säilytä tippaleivät kuivassa paikassa, etteivät ne sitkisty. Tarjoile siman kanssa.

Resepti: Arja Elina Laine

Uusimmat: Ajankohtaista

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja