Mainos
leivontanurkkakansi1valmis

Tiesitkö? Perinteistä joulupuuroa ei keitetäkään riisistä

Moni suomalainen nauttii jouluna nimenomaan riisipuuroa, mutta perinteenä se on suhteellisen tuore. 1900-luvun alussa joulupuuro keitettiin edullisimmista aineksista, kuten ohrasta tai kaurasta.

Riisi oli vielä 1900-luvun alussa eksoottinen tuontitavara, kun taas ohraa ja kauraa saatiin omilta pelloilta. Tämän takia riisipuuro yleistyi Suomessa vasta 1930-luvulla, kun varakkaammat perheet tahtoivat joulupöytään jotain arkiruokaa juhlallisempaa.

Ohran valinta on myös ilmastoteko

Jos siis haluat viettää perinteistä joulua, puuro pitäisi keitellä ohrasta. Riisin sijaan ohralla on jopa terveysvaikutuksia ja enemmän ravintoarvoa – vaikkei jouluna toki kaloreita yleensä lasketakaan.

Ohran valinta on myös ilmastoteko, sillä sitä saa kotimaisenakin ja riisipuuroon tottuneille ohrapuuro saattaa nykyisin vastavuoroisesti olla se eksoottisempi vaihtoehto.

Ohrapuuron keitetään riisipuuron tapaan maitoon ja valmistus on muutoinkin samankaltainen. Riskinä on puuron palaminen pohjaan, eli myös ohrapuuroa kannattaa vahtia melko tarkkaavaisesti.

Nappaa alta talteen herkullinen ohrapuuron resepti ja kokeile tänä jouluna jotain perinteistä. Muista sujauttaa joulupuuroon manteli, jonka löytäjälle povataan kansanperinteen mukaan onnea.

Perinteinen joulupuuro ohrasta (4 annosta)

3 dl vettä
3/4 dl ohrasuurimoita
3/4 dl puuroriisiä
7 dl maitoa tai laktoositonta maitojuomaa
(1 tl suolaa)

Kiehauta vesi. Lisää suurimot ja anna veden imeytyä niihin. Lisää maito ja anna kiehahtaa.

Hauduta miedolla lämmöllä puuro kypsäksi noin 45 min kannen alla välillä sekoittaen.

Lisää lopuksi tarvittaessa hieman maitoa, mikäli puuro näyttää liian sakealta.

Mausta halutessa lopuksi suolalla. Muista piilottaa puuron joukkoon manteli!

Lähde: Myllyn Paras

Uusimmat: Ajankohtaista

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja