Mainos
Mainos
leivontanurkkakansi1valmis

Tiesitkö, mistä pumpernikkelin nimi juontaa juurensa?

Pumpernikkeli on leivos, jonka moni meistä muistaa etenkin lapsuudesta. Leivos on monelle tuttu, mutta tiesitkö, mistä tämän pikkuleivän hauska nimi oikein kumpuaa? 

Sanan alkuperälle löytyy suomalaisen ruokasanaharrastajan mukaan kaksi eri teoriaa. 

Toisen teorian mukaan sanan alku olisi viittaus hiivan vaikutukseen taikinassa, ja nickel puolestaan lyhennys sanasta, jota saksalaiset käyttävät typeryksestä. Pumpernikkeli olisi siis suomennettuna "typeryksille sopivaa leipää".

Toisen selityksen mukaan pumpernikkeli syntyi, kun 1450-luvulla vallinneen nälänhädän aikaan erään saksalaiskaupungin viranomaiset päättivät alkaa kustantaa kansalaisille leipää; bumponicelia. Leipä oli niin hyvää, että tuotantoa päätettiin jatkaa, ja nimi muotoutui ajan kuluessa nykyiseen muotoonsa.

Nimessä viittausta myös ilmavaivoihin

Kielenhuollon tiedotuslehden Kielikellon mukaan pumpernikkelin nimen juuret johtavat puolestaan Ruotsin kautta Saksaan, jossa pumpernickel tarkoittaakin paksua pehmeää ruisleipää.

Nimitys on sivuston mukaan muodostettu verbistä pumpern, joka tarkoittaa ilmavaivoja, sekä henkilönnimestä Nickel

Alkuperäiset pumpernikkelit vaativat erittäin pitkän nostatusajan ja paistoajan, mutta pienellä oikaisulla voit valmistaa näitä herkullisen näköisiä pikkuleipiä helposti myös kotikeittiössä.

Katso resepti helppoihin pumpernikkeleihin täältä

Lähteet: Kielikello, Rahola

Uusimmat: Ajankohtaista

Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja

MTV Oy on osa Teliaa. Yrityskaupan myötä olemme päivittäneet tietosuojasivustomme ja tietosuojakäytännöt. Päivitetyt tietosuojakäytännöt astuvat voimaan 15.4.2020. Lue lisätietoja tästä.