Mainos
leivontanurkkakansi1valmis

Tee itse karjalanpiirakoita – poimi perinteiset reseptit!

Aidon karjalanpiirakan tunnistaa rukiisesta taikinasta. Näillä ohjeilla leivot perinteiset piirakat.

Karjalanpiirakan taikinasta yli puolet pitää olla ruista, jotta se täyttää aidon karjalanpiirakan määritelmän. Perinnetietoisimmat käyttävät leivontaan vain ruista, vettä ja suolaa.

VINKKI! Aloittelija voi korvata osan ruisjauhoista vehnäjauhoilla, jolloin kauliminen on helpompaa.

Perinteisiä täytteitä ovat riisi, ohra ja peruna. Samasta taikinasta voi tehdä myös lanttutäytteisiä ruiskuoreen leivottuja umpinaisia piirakoita, supikkaita.

Piirakan kuoritaikina

noin 25 karjalanpiirakkaa

2 dl vettä
4 dl ruisjauhoja
1 tl suolaa
kaulimiseen ruisjauhoja
voiteluun voisulaa

Sekoita kylmään veteen jauhot ja suola. Tee taikinasta kiinteä ja tasainen. Kauli haluamasi muotoisia, ohuita kuoria. Perinteisen karjalanpiirakkaan tarvitset kämmenen kokoisia pyöreitä ohuita taikinalevyjä.

Kuoret voi tehdä jo edellisenä päivänä valmiiksi. Lisää silloin niiden väliin leivinpaperia ja laita kuoret tiiviissä pussissa yöksi jääkaappiin. Piirakat on helpompi rypyttää, kun ne ovat vetäytynet yön yli. Taikinan voi myös tehdä etukäteen pakastimeen.

Valmiit piirakat paistetaan kuumassa uunissa (275–300°C) rapeiksi, voidellaan voisulalla ja peitetään leivinliinalla.

Täytteeksi sopii perunamuusi, perinteinen riisipuuro tai ohrapuuro, joita voi tuunata juures- ja marjasoseilla.

Riisipuuro

3 dl vettä
1,5 dl puuroriisiä
7,5 dl punaista maitoa
1 tl suolaa
30 g voita

Kaada kattilaan vesi ja voi. Veden kiehuessa lisää riisi. Keitä noin 10 minuuttia, lisää maito ja anna puuron kiehua hiljalleen puoli tuntia. Ota kattila liedeltä, peitä kannella ja anna hautua. Mausta lopuksi suolalla ja voilla. Jäähdytä.

Ohrapuuro

2 dl vettä
1,5 dl ohrasuurimoita
1,3 l punaista maitoa
1 tl suolaa
30g voita

Kuumenna vesi kiehuvaksi. Lisää suurimot ja anna veden imeytyä niihin. Lisää maito, kiehauta sekoittaen ja keitä noin 45 minuuttia välillä sekoittaen. Hauduta miedolla lämmöllä kannen alla noin 15 minuuttia. Mausta suolalla ja voilla.

Lanttusupikkaat

1 kg lanttua
0,5 dl vettä
2 tl hunajaa
1 rkl voisulaa
suolaa

Kuori ja viipaloi lantut ja hauduta ne pehmeiksi vesitilkassa. Soseuta pehmeät lantut haarukalla ja lisää hunaja, voisula ja suola. Kaulitse ruistaikinasta ohut, noin 4 mm paksuinen levy. Irrota levystä paloja juomalasilla. Kauli kuoret kaksinkertaisiksi. Laita reilu ruokalusikallinen lanttutäytettä kuoren toiselle puoliskolle. Taittele kuoren toinen puoli toisen päälle ja painele kiinni. Paista 250–275-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia. Voitele lämpimät supikkaat voisulalla ja anna jäähtyä liinan alla. 

Katso videolta, kuinka karjalanpiirakat rypytetään!

Reseptit: Myllyn Paras ja Karjalainen Nuorisoliitto

Uusimmat: Ajankohtaista

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja