Mainos
leivontanurkkakansi1valmis

Täytetyt letut vai lettukakku? Testaa juhannuksen maittavimmat reseptit!

Pistä pystyyn lettukestit! Letut ovat helppoja juhannusherkkuja. Ne voit paistaa vaikka ulkona.

Lettu, lätty, räiskäle, ohukainen… Rakkaalla lapsella on monta nimeä, mutta yksi asia on varma: letut kuuluvat Suomen suveen! Mökillä letut voi paistaa isolla muurinpohjapannulla ulkona ja myös nauttia luonnon helmassa.

Voit valmistaa lettutaikinan joko alusta asti itse tai vähän oikoen valmiista lettujauhoista, jolloin mukaan tarvitaan vain vesi. Vaihtelua lettuihin saat käyttämällä erilaisia nesteitä taikinaan, esimerkiksi kookosmaitoa tai mansikkamehua. Juhannuksen kunniaksi voit käyttää myös kermaa.

Paista reilu satsi lettuja ja tee niille suolainen tai makea täyte, jolloin letut maistuvat täytteestä riippuen joko ruokaisina alkupaloina tai jälkiruokaherkkuina. Ensin kannattaa tehdä taikina turpoamaan, sitten valmistella täytteet ja lopuksi paistaa letut. Täytteen voi tarjota erikseen tai laittaa isoihin lettuihin valmiiksi täytettä päälle ja kiertää ne rullalle.

Näyttäväksi herkuksi juhannuspöytään sopii mansikkainen lettukakku. Keitä sen kylkeen hyvät kahvit, sido kukkaseppele päähän ja nauti kesästä!

Lettutaikina

noin 35 pientä tai 10 isoa lettua
2 munaa
5 dl maitoa, kookosmaitoa, laimeaa mansikkamehua tai mausteista kivennäisvettä
2 dl vehnäjauhoja
½ tl suolaa
(1 tl vaniljasokeria tai kardemummaa)
2 rkl sokeria
2 rkl voisulaa tai öljyä

Riko munat kulhoon ja vatkaa munien rakenne rikki. Vatkaa joukkoon neste, jauhot, suola, sokerit ja rasva. Anna taikinan turvota mieluiten ½ tuntia. Paista pieniksi letuiksi tai isommiksi ohukaisiksi/räiskäleiksi.

Lettukakku mansikoilla

Tarvitaan 7–8 isoa lettua
Täyte:
3–4 dl mansikka- tai marjasurvosta tai -hilloa
1 l mansikoita mansikan
sitruunamelissa-yrtin tai minttu-yrtin lehtiä

Rahkaseos:
2 tlk kermaa tai vähälaktoosista vispautuvaa kermavalmistetta (4–5 dl)
2–3 rkl sokeria
2 t vaniljasokeria
2 tlk maitorahkaa (500 g)

Lettujen jäähtyessä valmista rahkaseos. Vatkaa kerma kulhossa vaahdoksi, mausta sokereilla. Vatkaa joukkoon lopuksi rahka.

Kokoa lettukakku tarjoilualustalle. Laita pohjalle ensin jäähtynyt lettu, sitten ohuelti mansikkahilloa tms., rahkaseosta ja muutamia pilkottuja mansikoita. Aseta seuraava lettu päälle ja tee samanlaisia kerroksia niin kauan kuin aineita riittää. Laita päällimmäiseksi reilusti rahkatäytettä, koristele kauniisti mansikoin ja yrtein. Tarjoile heti. Mikäli kakkua ei syödä kokonaan heti, säilytä sitä jääkaapissa.

VINKKI: Jos pidät kookoksen mausta, käytä nesteenä myös kookosmaitoa.

Juusto-kasvistäyte letuille

pieni puna- tai salottisipuli hienonnettuna
1–2 rkl rypsiöljyä
mustapippuria
1 basilikaruukku (osa koristeeksi)
2 punaista tomaattia pieninä kuutioina
1 keltainen tomaatti tai ½ keltaista paprikaa kuutiona
20 g yrttituorejuustoa (voi olla kevyttä)

Täytettä varten sekoita ainekset tahnaksi. Nosta täytettä räiskäleelle ja taita kahtia tai kierrä halutessasi rullalle. Voit paloitella rullat annospaloiksi.

Marjatäyte letuille

2½ dl vaahtoutuvaa kevytkermavalmistetta
1 tlk maustettua rahkaa, esim. sitruunarahkaa tai sekoita maustamattomaan rahkaan sokeria, hunajaa tms.
½ l marjoja, esim. vadelmia, mansikoita tai mustikoita

Makeaa täytettä varten vatkaa kerma vaahdoksi ja lisää siihen maustettu rahka, tai mausta rahka itse. Laita letuille marjoja ja kermarahkaa.

Reseptit: Arja Elina Laine, Myllyn Paras Oy 

Uusimmat: Ajankohtaista

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja