Mainos
leivontanurkkakansi1valmis

Täydellisten lettujen salaisuus: Näin saat rapean pitsireunuksen

Suolaiset ja makeat letut ovat joka kesän ehdottomia herkkuja. Kokeile tänä kesänä vaikka täytettyjä versioita!

Täytetty lettu – ranskalaisittain crêpe, suomalaisittain kreppi – on helppo, nopea ja herkullinen tapa ruokkia isokin joukko nälkäisiä kesävieraita. Täytteestä ja koosta riippuen lettu voi olla joko alku-, pää- tai jälkiruoka.

Mitä jauhoja taikinaan?

On tärkeää, että taikinan koostumus on oikea ja lettuun saadaan rapsakaksi ruskistunut pitsireunus.

Lettutaikinaan sopivat parhaiten karkeat tai puolikarkeat vehnäjauhot, jotka eivät paakkuunnu taikinan sekaan vispattaessa.

Myös tummia jauhoja, kuten grahamjauhoja tai ruisjauhoja ja jopa tattarijauhoja voi mainiosti käyttää lettutaikinaan. Lettutaikinan oikea koostumus varmistetaan riittävän pitkällä turpoamisajalla. Anna taikinan aina levätä vähintään puoli tuntia ennen paistamista.

– Paras tulos syntyy, kun taikinaan käytetään puolet vaaleita ja puolet tummia jauhoja, vinkkaa kotitalousopettaja Arja Savela.

Lettuja voi paistaa perinteisesti hellaan ja lettupannuun luottaen tai mökkiolosuhteisiin sopivasti grillissä tai avotulella, muurikkapannua apuna käyttäen. Pohjois-Savosta koko Suomeen levinneet muurinpohja- eli muurikkaletut ovat parhaimmillaan valtavan suuria ja vaativat paistajaltaan määrätietoisen otteen ja napakan ranneliikkeen.

Niin makeita kuin suolaisiakin täytteitä suunnitellessa rajana on ainoastaan kotikokin mielikuvitus.

Lettutaikina:

Taikinasta tulee 7-8 isoa lettua, pienempiä 20-30:


2 munaa
5 dl maitoa tai maitojuomaa
2,5 dl Karkeaa tai puolikarkeaa vehnäjauhoa (osa voi olla ohra- tai tattarijauhoja)
0,5 tl suolaa
2 rkl voisulaa tai öljyä

Riko munat kulhoon ja vatkaa munien rakenne rikki. Vatkaa joukkoon neste, jauhot, suola ja rasva. Anna taikinan turvota mieluiten ½ tuntia. Paista pieniksi letuiksi tai isommiksi ohukaisiksi/räiskäleiksi.

(MTV LIFESTYLE)

Uusimmat: Ajankohtaista

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja