Mainos
Mainos
leivontanurkkakansi1valmis

Täydellisen pullataikinan salaisuus – näin onnistut varmasti!

Koko Suomi leipoo -kilvan voittanut Liisa Westerberg paljasti, millaisella reseptillä ja millaisin vinkein pullien leipomisessa onnistuu tottumattomampikin kotileipuri.

Liisa Westerberg kertoi vinkkinsä siihen, kuinka pullat saa aina onnistumaan. Koko Suomi leipoo -kisan voittaja paljasti myös luottoreseptinsä, jolla hän saa pullat onnistumaan upeasti – kerta toisensa jälkeen.

TIESITKÖ? Liisa Westerberg julkaisi juuri esikoisteoksensa Makeaa (Readme 2015), jossa hän esittelee suosikkejaan makeiden leivonnaisten joukosta.

– Olen pullan leivonnassa vähän sellainen, etten juurikaan mittaile raaka-aineita. Lyön ainekset pesuvatiin ja vaivaan siinä. Minulle on tärkeää, että taikina vaivataan käsin, ja sen pitää olla todella pehmeää. Pullista tulee kuohkeita, kun taikinaa ei ole liikaa vaivattu, eikä siinä ole liikaa jauhoja, Westerberg kertoo.

Vaivaa taikina pesuvadissa

Westerberg on ostanut pullan leipomista varten pesuvadin, jossa raaka-aineet sekoittuvat helposti, ja taikinan vaivaaminen helpottuu. Hän suosittelee pullataikinan onnistumisen nimessä panostamaan tarpeeksi suureen astiaan aina, kun pullia leivotaan.

– Mielestäni pesuvati on todella ihanteellinen astia pullataikinan vaivaamiseen, sillä se on vähän laakeampi. Taikinaa saa venytettyä vähän paremmin, ja siihen tulee silloin parempi sitko, Westerberg vinkkaa.

Voisula sopii pullataikinaan

Monessa pullataikinareseptissä neuvotaan, että voi kannattaa lisätä taikinaan pehmeänä. Westerbergillä on kuitenkin tapana lisätä voi taikinaan juoksevassa muodossa. Tällöin myös hiiva alkaa toimimaan taikinassa nopeammin, kun voi on lämmintä – muttei liian kuumaa.

– Silloin taikina lähtee jo sekoitusvaiheessa vähän nousemaan, Westerberg kertoo.

Liisan pullataikina

0,5 litraa maitoa
50 g tuorehiivaa
ruokalusikallinen kardemummaa
1 tl suolaa
1,75 dl sokeria
150 g voita
n. 13 dl vehnäjauhoja

Sulata voi ja lämmitä maito. Liuota hiiva lämmitettyyn maitoon. Lisää voisula ja sokeri maitoseoksen joukkoon. Lisää seoksen joukkoon vähitellen vehnäjauhot.

Anna kohota liinan alla vedottomassa paikassa kaksinkertaiseksi. Kun taikina on kohonnut, pyörittele taikinasta samankokoisia pullia.

Anna pullien kohota vielä toiseen otteeseen pellillä ennen kuin laitat ne uuniin. Voitele pullat munalla, ripottele päälle raesokeria ja paista 200 asteessa noin 10–15 minuuttia, kunnes pullat ovat kauniin väriset.

Uusimmat: Ajankohtaista

Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja