Mainos
Mainos
leivontanurkkakansi1valmis
Mainos

Täydellisen pehmeät korvapuustit uudella tapaa: Tätä herkkua on kokeiltava!

Herkulliset korvapuustit maistuvat aina. Vegaaniset versiot tutusta herkusta syntyvät helposti kauramaidosta ja voitelemalla valmiit pullat fariinisokeri-kauramaitoseoksella. Syksyiset Oktoberfest-henkiset korvapuustit saavat makua omenasta, rommista ja rusinoista.

Itse tehdyt korvapuustit valmistuvat helposti täysin vegaanisena versiona. Kasviperäiset maitojuomat tuovat oman makunsa taikinaan.

– Kauramaito on täyteläisen makuista ja sopii hyvin pullataikinaan. Myös valmiiksi makeutettu manteli- tai kookosmaito tuo herkullista makua, vinkkaa kotitalousopettaja Arja Elina Laine.

Korvapuustien pehmeyden takaa tarkka jauhojen mittaus. Jauhojen kuivuus vaikuttaa siihen, kuinka paljon jauhot imevät nestettä. Kuiva huoneilma kotona tai hieman kosteampi ilma kesämökillä saattaa siis vaikuttaa tarvittavaan jauhojen määrään leivonnassa.

​​​​​​​

– Suosittelen aina vaivaamaan taikinan käsin, jolloin oppii tunnistamaan, milloin taikinan koostumus on juuri oikea. Jauhoja kannattaa ensin vispata taikinan sekaan pieni määrä kerrallaan, jolloin taikina saa ilmaa ja jauhot ennättävät hieman turvota alustamisen aikana. Korvapuustien taikina saa jäädä hieman löysähköksi, mutta kuitenkin sen verran napakaksi, että taikinaa on helppo kaulita.

Käsin vaivatessa tulee harvoin vaivanneeksi taikinaa liikaa; sen sijaan yleiskoneella vaivatessa yleensä 5–10 minuuttia riittää koneen tehokkuudesta riippuen. Vaivaamisen jälkeen taikina kohotetaan lämpimässä paikassa lähes kaksinkertaiseksi. Maltti on valttia pullataikinaa tehdessä.

Korvapuustien täytteeksi sopivat perinteisen sokeri-kaneliseoksen lisäksi esimerkiksi wienernougat, suklaa, mantelirouhe, appelsiinimarmeladi tai vaikkapa karkkirouhe. Myös korvapuustien muodolla voi leikitellä vapaasti: korvapuusteista syntyy helposti näyttävä kranssi tai hauskat muffinit.

– Täytteillä leikitellessä on hyvä muistaa, että jos täyte on kostea, korvapuustit kannattaa paistaa uunin alaosassa, etteivät ne pääse palamaan, Laine muistuttaa.

Vegaaniset korvapuustit voidellaan kananmunan sijaan fariinisokeri-kauramaitoseoksella. Tällöin paistaessa on hyvä huomioida, että paistopinta jää tarkoituksella perinteisiä vaaleammaksi. Paistaessa on siis syytä olla tarkkana, etteivät puustit pääse kuivahtamaan uunissa liikaa.

Vegaaniset korvapuustit kauramaitoon kahdella eri täytteellä

Korvapuustit on tässä tehty trendikkäästi kauramaitojuomaan ilman eläinperäisiä aineita, lehmänmaitoa ja munaa.

Samasta taikinasta leivot helpolla kahta erilaista pullaa: perinteisiä korvapuusteja vegaanisena ja saksalaistyyppisellä Apfelstrudel-täytteellä valmistettuja puusteja.

Kauramaidon tilalla voi käyttää manteli- tai kookosmaitoa.

Pullataikinan ja pullien kohotusaikaan vaikuttaa kohotuspaikan lämpö: mitä lämpimämpi paikka, sitä nopeammin taikina kohoaa.

Korvapuustitaikina:

20 kpl

½ l kauramaitoa tai kaurakahvimaitoa
50 g hiivaa
½ rkl suolaa
2 dl sokeria
1 rkl kardemummaa (1 tuubi)
n. 15 dl Myllyn Paras Emännän Puolikarkea Vehnäjauhoja (n. 1 kg)
100 g maidotonta margariinia

Jaa taikina puoliksi ja tee molempia puusteja:

Kaneli-fariinisokeritäyte eli perinteiset korvapuustit vegaanisena

10 kpl

50 g maidotonta margariinia
1 dl fariini- tai kookossokeria
1 rkl kanelia

Apfelstrudel-täyte eli fuusiopuustit Oktoberfest-tyyliin

10 kpl

1 dl rusinoita tai kuivattuja karpaloita
3 rkl rommia
2 isoa omenaa (250 g)
2 rkl sitruunanmehua
50 g maidotonta margariinia
½ dl mantelilastuja
2 rkl Myllyn Paras Korppujauhoja
½ dl sokeria
1 tl kanelia

Voiteluun ja pinnalle:

1 dl kauramaitoa tai kaurakahvimaitoa
1 rkl fariinisokeria
raesokeria

Valmista taikina. Liuota hiiva kädenlämpöiseen kauramaitoon. Sekoita joukkoon suola, sokeri ja kardemumma. Lisää vehnäjauhot vähitellen, aluksi vatkaten, jotta ilmaa sitoutuu taikinaan. Alusta taikina hyvin vaivaten. Lisää pehmeä margariini alustamisen loppupuolella.

Kohota taikina peitettynä lämpimässä paikassa 30–60 minuuttia.

Laita tässä vaiheessa rusinat tai kuivatut karpalot imeytymään rommiin.

Kun taikina on kohonnut lähes kaksinkertaiseksi, ota se leivinpöydälle ja vaivaa taikinasta ilmakuplat pois. Jaa taikina kahdeksi palaksi ja kaaviloi kumpikin suorakaiteen muotoon (n. 30 x 40 cm).

Valmista kaneli-fariinisokeritäytteiset puustit toiselle taikinalevylle. Levitä sille ensin huoneenlämpöistä margariinia ohueksi tasaiseksi kerrokseksi. Ripottele päälle runsaasti fariinisokeria ja kanelia.

Valmista Apfelstrudel-täytteiset puustit toiselle taikinalevylle. Kuori ja halkaise omenat ja kuutioi ne pieniksi paloiksi. Sulata margariini. Levitä taikinalevyn päälle ensin mantelilastut, korppujauhot, sokeri ja kaneli, sitten omenakuutiot. Voitele omenaviipaleet voisulalla. Ripottele päälle rommirusinat.

Kierrä molemmat täytetyt levyt tiukalle rullalle, jätä sauma alaspäin.

Leikkaa rullat 3–5 cm:n paloiksi vinoittain leikaten niin, että joka toinen leikkaus on vinoon toiseen suuntaan ja joka toinen on vinoon toiseen suuntaan. -> / \ / \. Paina jokainen pala keskeltä alas peukalolla niin, että pullaan muodostuvat korvat. Apfelstrudel-puustit voit myös leikata suoriksi paloiksi noin 4 cm välein. Puustit voi halutessaan laittaa kumolleen isoihin leivosvuokiin.

Anna pullien kohota lähes kaksinkertaisiksi lämpimässä paikassa.

Sekoita voitelua varten fariinisokeria kauramaitoon. Voitele pullat tällä seoksella ja ripottele päälle raesokeria. Paista 225-asteisen uunin keskitasolla noin 10 minuuttia kauniin värisiksi.

Resepti: Arja Elina Laine

Uusimmat: Ajankohtaista

Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja