Mainos
Mainos
leivontanurkkakansi1valmis

Taio juhlapöydän klassikkoherkku uuteen uskoon – poimi talteen kolme herkullista voileipäkakkureseptiä

Voileipäkakku on jo vuosikymmeniä ollut tuttu näky suomalaisten juhlapöydissä. Päivitä tuttu herkku moderniksi herkuksi uusilla täytteillä. 

Voileipäkakku on perinteinen näky juhlapöydissä. Kevään ja kesän juhlissa ei voikaan mennä paljon pieleen, jos turvautuu jo kauan sitten hyväksi havaittuun herkkuun. Vaikka voileipäkakku on kaikille tuttu, täytteiden ja koristeiden valmistuksessa vain mielikuvitus on rajana. 

Täytteiden lisäksi myös kerroksissa voi käyttää mielikuvitusta ja valmistaa voileipäkakku tuttujen vuoka- tai paahtoleipien sijaan lehtitaikinasta tai maalaisleivästä. 

Kesän voileipäkakku (kuudelle):

3 tasaisen pitkää viipaletta vuokaleipää
voita tai margariinia
3 dl paksua kermaa
1 prk kaviaaria (75 g)
1 iso punasipuli
1 nippu tilliä
3 rkl ruohosipulia
2-3 matjesfileetä
1 kovaksi keitetty kananmuna

Leikkaa leipäviipaleista reunat pois, voitele viipaleet. Vatkaa kerma kovaksi ja kääntele siihen kaviaari. Levitä kaviaarikermaa yhdelle leipäviipaleista ja peitä se ohuella kerroksella punasipulia. Laita päälle seuraava leipäviipale, levitä senkin päälle kaviaarikermaa. Peitä se hienonnetulla tillillä ja ruohosipulilla.

Laita päälle viimeinen leipäviipale, levitä päälle kermaa. Koristele kakku ohuiksi suikaloiduilla sillipaloilla, viipaloiduilla kananmunilla sekä hienonnetulla puna- ja ruohosipulilla. Pursota loput kermasta kauniiksi reunukseksi.

Välimerellinen voileipäkakku (10–15 hengelle)

1 pkt lehtitaikina- tai torttutaikinalevyjä (500 g)
1 kurkku raasteena
500 g turkkilaista jogurttia
purjosipulisilppua (n. 100-150 g)
100 g oliiveja
100 g aurinkokuivattua tomaattia
1 rkl valkosipulitahnaa (tai n. 5 kynttä)
mustapippuria

Yhdistä aina kaksi lehtitaikinalevyä päistään yhteen pitkiksi siten, että saat uunipellille neljä pitkää yhdistettyä levyä. Tai kauli torttutaikinalevyt hieman pidemmiksi. Voitele yksi pitkä levy munalla ja tee siihen koristeellisia viiltoja tai kuvioita, voit myös koristella levyä esimerkiksi unikonsiemenillä. Pistele kaikki levyt haarukalla.

Paista levyjä 225-asteisen uunin alatasolla noin 15 minuuttia. Valmista sillä aikaa täyte. Raasta kurkku ja purista siitä liiat vedet talouspaperin avulla pois. Sekoita kaikki täytteen aineet keskenään. Kokoa kypsistä taikinalevyistä voileipäkakku. Levitä täytettä voileipäkakun joka kerroksen väliin runsaasti. Laita päälle koristeltu levy.

Italialainen voileipäkakku (8–10 hengelle)

1 iso, pitkulainen leipä (20x35 cm)

Täyte 1:
150 g aurinkokuivattuja tomatteja
6 dl turkkilaista jogurttia
100 g pinjansiemeniä 
1 sitruunan raastettu kuori
suolaa ja pippuria

Täyte 2:
150 g tuorejuustoa
100 g vihreitä oliiveita 

Koristeluun:
200 g ohuita salamisiivuja
100 g vihreitä oliiveita
latva-artisokkaa, säilyke
2 rkl pinjansiemeniä

Leikkaa tomaatit todella pieniksi paloiksi ja sekoita ne jogurtin joukkoon. Lisää mukaan pinjansiemenet, sitruunan kuori, suola ja pippuri. Sekoita toisessa astiassa tuorejuusto ja pieneksi pilkotut oliivit sauvasekoittimella. Mausta suolalla ja pippurilla. Leikkaa pois leivän kova pohja.

Leikkaa loppu leipä kolmen osaan niin, että saa kolme melko ohutta pohjaa. Ylin osa jää käyttämättä. Levitä ensimmäisen pohjan päälle 2/3 osa tomaattitäytteestä. Levitä päälle leipäkerros ja oliivitäyte. Levitä kolmannen pohjan päälle loppu tomaattilevitteestä. Koristele. 

Uusimmat: Ajankohtaista

Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja